Shanna Swan szerint a környezetszennyezés és a modern életmód olyan súlyos fenyegetést jelent a termékenységre, mint a globális felmelegedés az emberiségre. 

2045-re elfogyhatnak a spermák

Bár David Attenborough szerint túlterheltük a Földet, és az MIT világvége-jóslata szerint is a túlnépesedés tűnt esélyesebbnek, Shanna Swan arra figyelmeztet, hogy az emberiség akár ki is halhat. A meddőségi epidemiológus, azaz a férfi és a női meddőséget okozó betegségeket, szindrómákat, egyéb egészségi problémákat és a vetélések okát vizsgáló specialista új könyvében, a Count Downban (Visszaszámlálás) a meddőség a klímaváltozáshoz fogható globális veszélyt jelent.

Tulnepesedes Shanna Swan Spermiumszam Meddoseg
Elfogyhatnak A Spermák Vagy Túlnépesedés Fenyeget? / Fotó: Burazin/Getty Images

A New York-i Icahn Orvosegyetem kutatója 2017-ben részt vett egy kutatásban, amely megállapította, hogy a férfiak spermaszáma a nyugati civilizációban 59%-kal csökkent 1973 és 2011 között, ami akkor bejárta a világsajtót. Most Swan azt állítja, hogy ha ezirányba haladunk tovább, akkor 2045-re a globális medián spermaszám akár nullára is visszaeshet.

Kapcsolódó cikk

A könyv azt mutatja be, hogy a modern életmódunknak milyen hatása van a spermaszámra, a fiúk és a lányok nemi érési folyamatára, és mindez hogyan veszélyezteti az emberiség megmaradását. Állítása szerint az életmód és a mesterséges és vegyi anyagoknak való folyamatos kitettség súlyos károkat okozhat a serdülő kamaszok szervezetében. A probléma olyan súlyos, hogy az ember hamarosan bekerülhet a veszélyeztetett fajok közé. 

„A lehetséges öt feltételből elég csak egynek bekövetkeznie, hogy egy fajt veszélyeztetettnek nyilvánítsanak. A dolgok jelen állása szerint az ember esetében három már teljesült is” – írja könyvében Swan

JavaScript is not available.

So honored! @KirkusReviews calls my new book "an eye-opening, disturbing, empowering, and essential text." Count Down with @colinostacey publishes in Feb, and you can read the full starred review here:https://t.co/0JUpbHfRBL#countdownthebook #spermdecline

A Visszaszámlálás azonban tanácsot ad arra vonatkozóan, hogyan tudjuk megvédeni magunkat a vegyszerek között, és arra biztatja az embereket, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt azért, hogy megőrizzék termékenységüket, az emberiséget és a bolygót – persze elkerülve a túlnépesedést.

A globális tendenciák nem a túlnépesedés felé mutatnak

1964 és 2018 között a globális termékenységi mutató 5,06-ról 2,4-re esett vissza – ez azt jelenti, hogy egy nő ma már csak 2,4 gyermeknek ad életet. A világ országainak körülbelül felében pedig a termékenységi mutató 2,1 alatt van, ami a népességszám fenntartásához sem elég.

Kapcsolódó cikk

Swan arra figyelmeztet, hogy a fogamzásgátlás, a kulturális változások és a gyermekvállalás költségei mellett biológiai okokra – köztük a vetélések számának növekedésére, a fiúk ivarszerveinek fejlődési rendellenességeire és a lányok korai pubertására – is visszavezethető mindez. 

Swan szerint a mindenütt jelen lévő műanyagok, a szépségápolás során használatos kémiai anyagok (pl. ftalátok) és a vegyszerek (pl. biszfenol A) súlyosan károsíthatják a hormonrendszert.

A környezetünkben lévő vegyszerek és a modern, egészségtelen életmód felborítják a hormonjaink egyensúlyát, ami különféle súlyosságú meddőségi problémához vezet

– írta a kutató. Hozzátette, hogy a dohányzás, a marihuánafogyasztás és a túlsúly is szerepet játszik a meddőség kialakulásában. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet