Az űrszemét csökkentésére fából készítenek műholdat Japánban 2023-ra

Az űrszemét csökkentése céljából a világ első fából készült műholdját akarják elkészíteni Japánban a Kiotói Egyetem tudósai egy helyi céggel.

2023-ban akarják útjára indítani a különleges űreszközt

A Sumitomo Forestry nevű vállalat közölte, hogy kutatásokat kezdett annak kiderítésére, miként nő a fa és miként használható a faanyag a világűrben. 

Urszemet Illusztracio
Űrszemét / Fotó: iStockphoto
Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az egyetem szakembereivel együttműködve először azt fogják tanulmányozni, hogy a különböző fafajták miként viselkednek szélsőséges körülmények között a Földön.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent, ahogyan egyre több műholdat bocsátanak fel a világűrbe.

A műholdak nagy része már használhatatlanul kering a bolygónk körül, űrszemét lett belőlük

A Világgazdasági Fórum adatai szerint jelenleg mintegy hatezer műhold kering a Föld körül, ezek 60 százaléka már működésképtelen, azaz űrszemét. Számos darabjaira hullott szét, mintegy 20 ezer űrszemétről tudnak a szakemberek.

YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Egy fából készül műhold azonban a légkörbe visszatérve elégne anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki vagy darabjai a Földre hullanának.

Aggaszt minket az a tény, hogy a Föld légkörébe visszatérő műholdak elégnek és kicsiny alumínium részecskék a légkör felső rétegében éveken át lebegnek. Ez hatással van a Föld környezetére

– mondta Doi Takao japán űrhajós, a Kiotói Egyetem professzora, aki 2008-ban dolgozott a Nemzetközi Űrállomáson. Doi professzor nyilatkozata alapján a fejlesztés következő lépése a műhold mérnökök által történő megtervezése lesz, majd az űreszköz elkészítése. Az Euroconsult cég becslése szerint a következő évtizedben mintegy 990 műholdat fognak a világűrbe küldeni.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból