"Nem lehetnek orosz csápok Európában, amelyek belülről feszítik az Uniót" – mondta az ukrán elnök Orbán Viktorra utalva.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten az Európai Tanácshoz szólva egy külön részt szentelt Magyarországnak és Orbán Viktornak, most pedig a dán parlamentnek tartott beszédében kifogásolta a magyar álláspontot, vette észre a 444.

„Nem lehetnek orosz csápok Európában, amelyek belülről feszítik az Uniót, és még most is segíteni próbálják Oroszországot, hogy a lehető legtöbb pénzt keresse. Mindenki pontosan tudja, az EU-ban ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel, ki az, aki semmit sem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait” – mondta a videón bejelentkező Zelesznkij, akinek a beszéde angolul már olvasható az ukrán elnöki hivatal weboldalán.

Zelenszkij a múlt héten Orbán Viktornak Mariupol ostromával példálózott, mint megírtuk ebben a cikkünkben. Az ukrán elnök azt mondta, hogy újra népirtás zajlik, és hogy ezt megállítsák, ahhoz a magyarok segítsége is kell.

Zelenszkij nem érti, hogy miért tétovázik Orbán abban, hogy szankciókat vezessenek be az oroszok ellen, és miért nem enged át Magyarország a területén fegyverszállítmányokat.

Kapcsolódó cikk

Orbán erre válaszul a korábbi álláspontját ismertette, azaz, ha az oroszok elzárják a kőolaj- és földgázcsapokat, azt a magyar családok fizetnék meg, míg Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a fegyverszállítmányok katonai célpontok lehetnek.
Zelenszkij a dán parlament előtt még arról beszélt, hogy Európának a lehető leghamarabb le kéne állnia az orosz olaj megvásárlásáról, Dániát pedig arra kérte, hogy segítsen majd újjáépíteni a Fekete-tenger partján fekvő Mikolajivot.
Az ukrán elnök megköszönte az eddig nyújtott dán segítséget, és azt is, hogy az olyan cégek, mint a Jysk vagy Lego kivonultak az orosz piacról.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet