Orbánék támogatni fogják Ukrajna EU-tagságát.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt; a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. 

A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

Kapcsolódó cikk

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is. Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

A beszélgetésről Volodimir Zelenszkij is beszámolt a Twitter-oldalán.

Gyümölcsöző beszélgetést folytattunk a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Megköszöntem a támogatást és hogy menedéket nyújtanak az ukránoknak a háború alatt. Megegyeztünk abban, hogy együttműködünk az energiaszektorban. Hálásak vagyunk, hogy támogatja Ukrajna tagjelöltségét és meghívtam Ukrajnába

– írta.

Kapcsolódó cikk

A két politikus viszonya Oroszország ukrajnai inváziója óta meglehetősen feszült volt. Márciusban, egy hónappal a háború kitörése után, Zelenszkij az Európai Tanácshoz intézett beszédében igen élesen bírálta Magyarország semleges álláspontját. Akkor azt mondta: “Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok.”
Az ukrán elnök arra célzott, hogy a Fidesz-kormány akkor egyedüliként neutrális álláspontot képviselt az EU-ban a háború kérdésében, azaz, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, melynek az is része, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok sem haladhatnak át az országon.
Pár nappal később a magyar kormányfő szokásos péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy Zelenszkij mindenkit megtámadott, aki nem értett egyet vele és úgy fogalmazott: “Én jogász vagyok, abból a tudásból élek, amit a jog világában gyűjtöttem. Aki pedig színész, az azzal a tudással dolgozik, amit színészként gyűjtött össze.”

Kapcsolódó cikk

Április elején ukrán újságíróknak adott interjújában Zelenszkij azt állította, hogy már többször kérte Orbánt, hogy találkozzanak és telefonon is hívta.

Orbán pár nappal a háború kitörése előtt hívta fel az ukrán elnököt, akkor arról beszéltek, hogy a koordinált európai válaszcselekvés részeseként támogatni fogja az orosz-ukrán helyzet rendezésére irányuló közös uniós erőfeszítéseket.

Ahogy megszokhatták, a miniszterelnök minden hivatalos nemzetközi programjáról kellő időben tájékoztatást adunk a szerkesztőségeknek

– mondta Havasi Bertalan a Telex azon kérdésére, hogy Orbán elfogadta-e a meghívást.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet