A múltból mindannyian tudjuk, hogy ezek az illúziók gyakran másként jelennek meg attól függően, hogyan nézzük őket. De mi történik, ha valami egészen mást lát egy másik embernél? Az egyik kép, amelyet a Twitteren osztottak meg, nagyon megzavarta az embereket.

Egy fekete-fehér kör, benne egy számmal

Első pillantásra a 45283-as számot láthatja, de közelebbről megvizsgálva úgy tűnik, hogy 3452839 – legalábbis egyesek számára. A felhasználó, “benonwine” tweetje hatalmas, 4000 megjegyzést gyűjtött össze és sok közösségi média felhasználó értetlenül állt előtte – írta a Daily Star.

Zavarbaejto-Optikai-Csalodas-Illuzio-Latas-Kontraszterzekenyseg
/ Fotó: Benonwine / Twitter
A kontrasztérzékenység azt méri, hogy mekkora kontraszt szükséges egy objektum észleléséhez, például a számokhoz a fent említett képen.

Az egyik ember azt írta, “csak 528-at látok. Jelent ez valamit a látásomról?”, míg egy másik elismerte, “45 283… és mi a trükk? Foglaljak időpontot a háziorvosomhoz?”. A különbséget az adja, amit ez a fajta illúzió mér, a személy kontrasztérzékenységét.

Volán mögötti látást is befolyásolja

A Vision Center szerint a kontrasztérzékenység a vizuális funkció fontos szempontja. A weboldal azt írja: “A kontrasztérzékenység az a képesség, hogy különbséget tudunk tenni egy tárgy és a mögötte lévő háttér között.”

Hozzáteszik, hogy a kontrasztérzékenység különbözik a látásélességtől, amely azt méri, hogy egy adott távolságban mennyire tiszta a látásunk. Magyarázatuk szerint, a magas térbeli frekvenciák olyan részletes jellemzőket alkotnak, mint az éles szélek, az arcvonások és hasonlók. Az alacsony térfrekvenciák pedig inkább durva képekhez hasonlítanak, ahol láthatjuk valaminek az általános alakját, de nem részletezik a jellemzőket.

Kiváló látásélessége lehet, de csökken a kontrasztérzékenység, és fordítva. A kontrasztérzékenység alacsony kontrasztú helyzetekben fontos. Ha a tiéd rossz, az befolyásolhatja a volán mögötti látását

– írta a weboldal.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet