Ahogyan a spenótról csupán egy elírás miatt terjedt el, hogy kiemelkedően magas a vastartalma, úgy számos városi legenda és népi bölcselet él velünk még mindig, annak ellenére, hogy a tudomány már bebizonyította, semmi valóságalapjuk nincs.

Az alábbi téves információkat kéne törölni a fejünkből

Az egyik elterjedt tévhit, hogy agyunk kapacitásának csupán 10%-át használjuk. Ennek cáfolata mára már eléggé közismertté vált, de még mindig elég sokan így tudják. A szüleinktől mennyit hallottuk, hogy teli hassal ne menjünk a vízbe, és mára erről a figyelmeztetésről is kiderült, hogy nem feltétlenül kell betartani.

A Bright Side segítségével megosztjuk a legelterjedtebb tévhiteket az emberi szervezetre vonatkozóan, és mellé tesszük azt, amit jelenleg a tudomány képvisel a témában.

Erősebbé válik és gyorsabban nő a szőr a lábon, ha borotváljuk

Tevhit Emberi Szervezet 1

A valóság: amikor a szőr elkezd visszanőni, azt vesszük észre, hogy sötétebb és erősebb, mint korábban. Ez azért van, mert a frissen kibújt szőrszál még nem került kapcsolatba a környezettel, például a napfénnyel vagy különféle kémiai anyagokkal, amelyek fakítják és gyengítik. Tehát nem kell attól tartanunk, hogy a borotválástól válnak sötétebbé a szőrszálak, nyugodtan folytathatjuk a jól bevált szőrtelenítési módszerünket.

Évente nyolc pókot nyelünk le alvás közben

Tevhit Emberi Szervezet 2

A valóság: a pókokat teljes mértékben hidegen hagyják az emberek, semmi kedvük a szánk felé mászni, miközben alszunk. Ráadásul a szuszogásunk és horkolásunk miatt ha szeretnének sem lennének képesek rá, mert a kiáramló levegő elfújja őket. Túl nagyok is vagyunk hozzájuk képest – a környezet részeként érzékelnek minket. Továbbá, jóeséllyel felébrednénk arra, hogy egy pók mászik az arcunkon, pláne, ha bemászott a szánkba.

Ízületi gyulladásod lesz, ha sokat ropogtatod az ujjaidat

Tevhit Emberi Szervezet 3

A valóság: azért ropognak az ujjaink, amikor erősen meghúzzuk vagy meghajlítjuk, mert az ízületi folyadék kipukkad. Ez a folyadék tartja rugalmasan az ízületeinket és védi ki az ízületekre irányuló nyomást. Több tanulmány is bebizonyította, hogy az ujjaink ropogtatásától senkinek nem lesz ízületi gyulladása. Azonban amiatt érdemes leszokni róla, mert egy idő után gyengülhet a kezünk ereje.

A répától javul a látásunk

Tevhit Emberi Szervezet 4

A valóság: a répa sok A-vitamint tartalmaz, ami elsősorban a sötétben történő látásnak használ. De nem elég csupán répát enni, az is fontos, hogy valamilyen zsírt is magunkhoz vegyünk ezzel egyidőben, hogy fel tudjon szívódni a zsírban oldódó A-vitamin. A répa segít megőrizni a látást, de javítani vagy visszahozni nem fogja.

Hat területen érezzük a különböző ízeket a nyelvünkön

Tevhit Emberi Szervezet 5

A valóság: a nyelv bármely része képes érzékelni a különböző ízeleket. A tévhit 1901-ből származik, de azóta a tudósok már cáfolták. 5-10 ezer ízlelőbimbó található a nyelven, és mindegyik jelet küld az agy felé, ha érzékel valamit. Nem az határozza meg, hogy milyen ízt érzünk, hogy az ízlelőbimbók hol helyezkednek el a nyelvben, hanem az, ahogyan az agy érzékeli a jelet.

A hófehér fogak az egészség jele

Tevhit Emberi Szervezet 6

A valóság: a fogak színe egyéni, és ha nem tökéletesen hófehér, az nem jelenti egyben azt is, hogy ne lennének egészségesek. Arról van szó, hogy a fogzománc vékonyabb, ami teljesen normális jelenség. Az öregedés vagy a dohányzás is csökkenti a zománc vastagságát, illetve elszínezheti a fogakat. A genetika is nagyban meghatározza, milyen a fogsorunk.

Amikor tüsszentünk, eláll a szívverésünk

Tevhit Emberi Szervezet 7

A valóság: amikor tüsszentéskor belélegzünk, a szívre jutó nyomás növekszik, kilégzéskor csökken. Tehát a szívverés gyakorisága természetes módon váltakozik, ha valaki hapcizik. Abban is biztosak lehetünk, hogy a szív elektromos aktivitása is a megszokott módon folyamatosan működik, és nem áll le minden alkalommal, amikor az orrunk eldugul.

Étkezés után fél óráig nem lehet vízbe menni

Tevhit Emberi Szervezet 8

A valóság: nem szükséges 30-60 percet várni étkezés után, mielőtt úszni megyünk. Semmi bizonyíték nincs arra, hogy teli gyomorral megfulladnánk. Esetleg, ha pechesek vagyunk, gyomorgörcsöt kapunk, ezért tanácsos inkább a sekély vízben maradni. Nem a legkellemesebb egy kiadós ebéd után úszni, de nem is feltétlenül káros.

A vér kék, és csak azért lesz piros, mert oxigénnel érintkezik

Tevhit Emberi Szervezet 9

A valóság: néhányakat megtéveszthet, hogy a vénákat kéknek látjuk a bőrünkön. De ez csak optikai csalódás és nem arra bizonyíték, hogy a vérünk egy részében ne lenne oxigén. A vér színe az erekben sötétvörös, és oxigénnel érintkezve még sötétebbé válik. Ezt a vér szállításáért felelős összetevő, a hem okozza.

Hét évig marad a gyomorban a lenyelt rágógumi

Tevhit Emberi Szervezet 10

A valóság: az igaz, hogy a rágót nem képes megemészteni a gyomor, de ugyanaz történik vele, mint bármilyen más étellel. Nemhogy hét évig nem marad ott, hanem hét napon belül távozik. Azonban valóban érdemes vigyázni, mert ha túl sok rágógumit nyelünk le, szorulást okozhat az emésztőrendszerben. Éppen ezért csak óvatosan rágózzunk, főleg a gyerekek. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet