6 súlyos egészségügyi ok, miért ne aludj oldalt vagy hason fekve

Számos krónikus egészségügyi problémához vezethet a rossz alvási pozíció, ilyen például a reflux betegség vagy a mindennapos hátfájdalom.
Az éjszakai pihenés elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, mégsem figyelünk oda eléggé, hogyan alszunk. Érdemes erre is hangsúlyt fektetni, mivel a szervezet regenerálódását, és számos betegség megelőzését is elősegíti.

A Brightside cikkéből kiderül, mely az a 6 súlyos egészségügyi ok, amiért érdemes pozíciót váltani az elalváshoz.

Reflux betegség

Jobb oldalunkon fekve a gyomortartalom és a gyomorsav a nyelőcsőbe juthat, amennyiben a gyomorszáj nem záródik megfelelően. Ez egy idő után elkezdi marni a területet, ami nem csak gyomorszáj fájdalommal járhat, hanem további egészségügyi problémákhoz is vezethet. Feküdjünk a bal oldalunkra és használjunk magasabb párnát, hogy így emeljük meg a felső testünket kissé.

Mi jó a hátnak és a gerincnek?

Amennyiben gerincfájdalmakkal ébredünk, ez a nem megfelelő alvási pozíció jele, amelyet annyira nem is nehéz megváltoztatni, mint gondolnánk. Elegendő hozzá még egy párna használata, amelyet bal oldalunkon fekva a két térd közé, háton fekve a térdek alá helyezünk. Ezt a két helyzetet korrigálva a testet tartó váz a helyére kerül, és nem terheli olyan nyomás, mint előtte.

Nyaki fájdalom

A has- és az oldalfekvés miatt a nyaki csigolyák természetellenes pozícióba kerülnek és órákon keresztül így maradnak. Ez hosszú távon elváltozásokhoz és állandó fájdalomhoz vezethet. Ennek megelőzéséért szerezzünk be egy memóriahabos párnát, amely alkalmazkodik a nyak és a fej formájához, illetve próbáljunk meg háton, esetleg bal oldalt fekve elaludni.

Hogyan feküdjön a kismama?

A kismamák számára tilos hason feküdni, mivel a hát és a gerinc tömege a hasat terheli ebben a pozícióban, és ez káros a magzat számára, továbbá a gyermeknek szüksége van arra, hogy az anyaméhben kényelmesen lubickolhasson, felesleges nyomás és szorongatás nélkül. Ennek érdekében a kismama feküdjön a bal oldalára, tegyen a két térde közé egy párnát, vagy szerezzen be egy speciálisan várandósok számára készített párnát. Így az anyuka és a kicsi is biztonságban és kényelmesen pihenhetnek.

Ráncosodást okozhat

Az oldalon és a hason való alvás ráncosodást okozhat, mivel a párna minden egyes éjjel órákig gyűri az arcbőrünket. Erre a háton alvás jelent megoldást.

Mellrák, ciszta veszély

A nők számára különös veszélyt jelenthet a hason alvás, mivel a mellek órákon keresztül nyomásnak vannak kitéve a rájuk nehezedő nem kis tömeg miatt. Ez a nyomás káros hatással van a szövetekre, és hosszú távon elváltozásokat, akár cisztát is okozhat. A legegészségesebb pozíció a háton alvás, amikor a térdek alá teszünk egy párnát, így egy testrészt sem terhel felesleges nyomás.

Ebben a cikkünkben pedig összeírtuk azon tévhiteket az alvásról, amikről biztosan azt gondoltad, igazak.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk