Számos krónikus egészségügyi problémához vezethet a rossz alvási pozíció, ilyen például a reflux betegség vagy a mindennapos hátfájdalom.
Az éjszakai pihenés elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, mégsem figyelünk oda eléggé, hogyan alszunk. Érdemes erre is hangsúlyt fektetni, mivel a szervezet regenerálódását, és számos betegség megelőzését is elősegíti.

A Brightside cikkéből kiderül, mely az a 6 súlyos egészségügyi ok, amiért érdemes pozíciót váltani az elalváshoz.

Reflux betegség

Jobb oldalunkon fekve a gyomortartalom és a gyomorsav a nyelőcsőbe juthat, amennyiben a gyomorszáj nem záródik megfelelően. Ez egy idő után elkezdi marni a területet, ami nem csak gyomorszáj fájdalommal járhat, hanem további egészségügyi problémákhoz is vezethet. Feküdjünk a bal oldalunkra és használjunk magasabb párnát, hogy így emeljük meg a felső testünket kissé.

Mi jó a hátnak és a gerincnek?

Amennyiben gerincfájdalmakkal ébredünk, ez a nem megfelelő alvási pozíció jele, amelyet annyira nem is nehéz megváltoztatni, mint gondolnánk. Elegendő hozzá még egy párna használata, amelyet bal oldalunkon fekva a két térd közé, háton fekve a térdek alá helyezünk. Ezt a két helyzetet korrigálva a testet tartó váz a helyére kerül, és nem terheli olyan nyomás, mint előtte.

Nyaki fájdalom

A has- és az oldalfekvés miatt a nyaki csigolyák természetellenes pozícióba kerülnek és órákon keresztül így maradnak. Ez hosszú távon elváltozásokhoz és állandó fájdalomhoz vezethet. Ennek megelőzéséért szerezzünk be egy memóriahabos párnát, amely alkalmazkodik a nyak és a fej formájához, illetve próbáljunk meg háton, esetleg bal oldalt fekve elaludni.

Hogyan feküdjön a kismama?

A kismamák számára tilos hason feküdni, mivel a hát és a gerinc tömege a hasat terheli ebben a pozícióban, és ez káros a magzat számára, továbbá a gyermeknek szüksége van arra, hogy az anyaméhben kényelmesen lubickolhasson, felesleges nyomás és szorongatás nélkül. Ennek érdekében a kismama feküdjön a bal oldalára, tegyen a két térde közé egy párnát, vagy szerezzen be egy speciálisan várandósok számára készített párnát. Így az anyuka és a kicsi is biztonságban és kényelmesen pihenhetnek.

Ráncosodást okozhat

Az oldalon és a hason való alvás ráncosodást okozhat, mivel a párna minden egyes éjjel órákig gyűri az arcbőrünket. Erre a háton alvás jelent megoldást.

Mellrák, ciszta veszély

A nők számára különös veszélyt jelenthet a hason alvás, mivel a mellek órákon keresztül nyomásnak vannak kitéve a rájuk nehezedő nem kis tömeg miatt. Ez a nyomás káros hatással van a szövetekre, és hosszú távon elváltozásokat, akár cisztát is okozhat. A legegészségesebb pozíció a háton alvás, amikor a térdek alá teszünk egy párnát, így egy testrészt sem terhel felesleges nyomás.

Ebben a cikkünkben pedig összeírtuk azon tévhiteket az alvásról, amikről biztosan azt gondoltad, igazak.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet