A tudósok szerint körülbelül 6 éjszakai ébredés számít normálisnak egy átlagos ember számára. Azonban ezek után a rövid ébrenléti időszakok után könnyen vissza kell aludnunk.

A Bright Side felsorolta azokat a leggyakoribb okokat, amelyek miatt felriadhatsz az éjszaka közepén, és nehezen alszol vissza.

Nem megfelelő alvási pozíció

Alvasminoseg.egeszseg.tippek.5
Az olyan tüneteket, mint a krónikus fáradtság, fejfájás, gyomorégés, valamint nyak- vagy hátfájdalom okozhatja az alvás közbeni helytelen testtartás. Ügyelj az ágyra is – a matrac ne legyen túl kemény, de ne legyen túl puha sem. Győződj meg arról, hogy a párna támogatja a nyakadat és a fejedet is.

Alvási apnoe

Alvasminoseg.egeszseg.tippek.4
Az alvási apnoe azt jelenti, hogy a légutak részlegesen vagy teljesen elzáródnak, és emiatt éjszaka leáll a légzés. Ebben az esetben az ébredést a vér oxigénszintjének csökkenése okozza. Az apnoe egyéb tünetei mellett fejfájást, szájszárazságot, mellkasi fájdalmat, túlzott álmosságot és hangulati ingadozásokat okozhat. Ha a diagnózis megerősítést nyer, az orvosok azt tanácsolhatják, hogy használj folyamatos pozitív légúti nyomást biztosító készüléket, hogy alvás közben nyitva maradjanak a légutak. Egyes esetekben egy ortognatikus műtét segíthet a légzési folyamat megkönnyítésében a nyelv és az állkapocs helyzetének korrigálásával.

Nyugtalan láb szindróma

Alvasminoseg.egeszseg.tippek.3
Ha erős késztetésre ébredsz, hogy megmozdítsd a lábadat, valószínűleg nyugtalan láb szindrómád (RLS) van. Ez a neurológiai probléma viszketést, bizsergő érzést okozhat a lábakban. Néha még sajgó vagy lüktető fájdalmat is érezhetsz az alsó végtagjaiban. A lábmasszázs, a mérsékelt testmozgás és a meleg fürdők enyhíthetik az RLS tüneteit. Ha jelentős alváshiányban szenvedsz, a napközbeni szunyókálással megváltoztathatod az alvási szokásaidat.

Rossz szobahőmérséklet

Alvasminoseg.egeszseg.tippek.2
Ha azon kapod magad, hogy az éjszaka közepén azért ébredsz fel, mert túl hideg vagy túl meleg van, akkor a szobahőmérséklete lesz a probléma. Általában a testhőmérsékletnek egy kicsit le kell süllyednie, hogy alvó üzemmódba kerüljünk, de ez nem jelenti azt, hogy a szobában fagyosnak kell lennie. A National Sleep Foundation szerint az ideális szobahőmérséklet a jó éjszakai alváshoz 15,5°C és 19°C között van. Csecsemők és kisgyermekek esetében pedig 18°C és 21°C között.

Képernyőidő

Alvasminoseg.egeszseg.tippek
A túlzott közösségi média-használat károsíthatja az alvás minőségét. Egyes tanulmányok szerint, ha este kék fénynek tesszük ki a szemünket, az megakadályozza, hogy a szervezetünkben a melatonin nevű alváshormon termelődjön. Lefekvés előtt egy vagy 2 órával kapcsold ki az összes elektronikus eszközt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.