Juliana Notari képzőművész szabadtári alkotását trágár szavakkal illették a szélsőjobboldali érzelmű brazilok. 

Egy női nemi szerv ideológiai vitát robbantott ki

A koronavírus mellett a tavalyi év végén egy – majd egyre több – rejtélyes fémoszlop tartotta lázban a világot. A fallikus szimbólum után most egy női alkotó „vaginája” került a viták kereszttüzébe Brazíliában. A 33 méteres, vasbetonból készült vaginaszobor kapcsán durva szócsata alakult ki Jair Bolsonaro brazil elnök szélsőjobbos hívei és a művészetkedvelők valamint a művészek között, írja a The Guardian.

Vagina Szobor Brazilia
Diva / Fotó: Juliana Notari

A gyantával kezelt land art alkotás közel egy év alatt készült el. A Diva című installációt január 2-án alkotója, Juliana Notari képzőművész leplezte le a pezsgő kulturális életéről ismert Pernambuco állam egyik vidéki szoborparkjában. Notari azt írta a közösségi oldalán, hogy a domboldalba vájt skarlátvörös női nemi szervet azért készítette, hogy felhívja a figyelmet a természet és a kultúra szerepére a fallocentrikus, valamint az emberközpontú nyugati típusú társadalmakban. További célja volt, hogy vitát generáljon a társadalmi nemek problematikáiról. Hozzátette, hogy manapság egyre sürgetőbbekké váltak ezek a kérdések, amivel valószínűleg részben a Jair Bolsonaro által uralt, egyre intoleránsabb közhangulatra célzott.

Kapcsolódó cikk

A posztra azonnal ráugrottak a dühös és gyakran trágár kommentelők, akik reakcióik alapján többnyire Bolsonaro támogatói lehettek, és gyűlölködő hozzászólásaikkal árasztották el az alkotásról szóló bejegyzést.

Kiket akartok ezzel hülyíteni, ballibbantak? Mármint a ballibbant hasznos idiótákon kívül természetesen

– írta az egyik visszafogottabb becsmérlő. 

Bolsonaro egyik Amerikában élő tanácsadója, a konzervatív filozófus-esztéta Olavo de Carvalho is közzétett egy szokás szerint ízléstelen bejegyzést a Twitteren.

A művészeknek tetszett 

Voltak azonban, akik pozitívan fogadták Notari szobrát. A közismert transznemű karikaturista, Laerte Coutinho azt írta, hogy elgondolkodtató az alkotás. 

„Nagyon tetszik! Intim testrészünk ilyen gyönyörűen feltárva. Még több ilyen, a nőiséget részleteiben is kihangsúlyozó művészi munkára lenne szükség” 

– lelkesedett egy rajongó.

Kleber Mendonça Filho filmrendező kiemelte, hogy Notari a brazil történelem éppen egy ennyire konzervatív időszakában jött elő ezzel a gigantikus vaginával. A kommentek szerinte pedig a jelen társadalom lenyomata, ami mutatja, milyen sikernek számít a szobor.

Kapcsolódó cikk

2019-es beiktatása óta Bolsonaro több alkalommal is becsmérelte a festőket, a művészeket, a kultúra képviselőit, akik közül amerikai kollégáikhoz hasonlóan sokan nem értenek egyet a „trópusok Trumpjának” kormányzati felfogásával. Az elnök szerint a közismerten nagy környezetvédő Leonardo DiCaprio okozta a brazíliai erdőtüzeket, miközben ő elnökként nem volt képes megfékezni a tűzvészt. A brazil elnök a művészeket a társadalom élősködőinek nevezte, akik megcsapolják a közpénzeket, hogy kommunista szemeteket készítsenek. Az elnök nem reagált akkor sem, amikor tavaly az ország számos ismert művésze hunyt el a koronavírus miatt. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.