Érdemes megfogadni az alábbi trükköket, hiszen nagyon sok pénzt spórolhatunk, ha megfelelő módon kezdjük el használni a kencéinket.

Vess véget az el nem használt kozmetikumok halmozásának!

A legtöbb nő hatalmas mennyiségű kozmetikumot halmoz fel: számtalan tubus, tégely és üveg sorakozik a fürdőszobaszekrényeink polcain és az éjjeliszekrényünkön. Vannak nagy kedvencek, amelyeket rendszeresen használunk, de gyakran csalatkozunk a termékek hatékonyságában, aztán pedig csak félredobjuk őket.

Pedig ennek nem kéne így lennie. A Bright Side rájött, hogy sokszor nem a szépségápolási cikkel van a baj, hanem mi nem tudunk helyesen használni bizonyos termékeket. Összeszedtük a leggyakoribb szépségápolási bakikat, és eláruljuk, hogyan is érdemes használni ezeket a kozmetikumokat a legjobb eredmény érdekében.

Nem adunk elég időt a kozmetikumoknak, hogy kifejtsék a hatásukat

Gyakran nagy lelkesen megveszünk egy-egy ígéretes terméket, aztán néhány hét használat után csalódottan félredobjuk, mert nem hozza az elvárt eredményt. Aztán keresünk egy még kiválóbbnak tűnőt, és így tovább. A szakértők szerint bátran cseréljük le azokat a szereket, amelyek nem megfelelőek számunkra, de előbb várjuk meg, hogy valóban kifejthessék hatásukat. Adjunk nekik legalább egy hónapot, mert a sejtjeink átlagos megújulási ideje 28 nap.

Túl kevés naptejet használunk

Rosszul Hasznalt Kozmetikumok 1

Közismert, hogy a napfény közel sem olyan egészséges, mint azt korábban hittük. Ezért elkezdtünk minél magasabb fényvédő faktorú naptejeket vásárolni. Bár gyakran jól működnek ezek a termékek, de azért néha lesülhet a bőrünk még bekenve is. Ez azért van, mert a legtöbb ember a szükségesnél 25-50%-kal kevesebb krémet ken magára. Egy átlagos felnőtt bőrfelülete kb. 30 g naptejet igényel. Fontos az időzítés is: 15 perccel napozás előtt szükséges bekennünk magunkat, és két óránként célszerű ismételni, ha huzamosabb ideig a napon tartózkodunk.

Túl gyakran és rosszkor használjuk az A-vitamint

Főleg ránctalanító krémek, öregedésgátló termékek hatóanyaga a retinol, vagyis az A-vitamin. De csak módjával lenne szabad használni, mert könnyen kipirosodhat vagy kipattogozhat tőle az arcbőr, továbbá a napfényre is érzékennyé válhat és könnyen pigmentálódhat. Ezért azt tanácsoljuk, hogy inkább télen használjuk vagy éjszakára tegyük fel a retinol tartalmú krémeket.

A szemünkhöz túl közel kenjük fel a szemránckrémet

Rosszul Hasznalt Kozmetikumok 2

A szemránckrémet nem szabad a szemhéjra vagy közvetlenül a szem környékére felkenni. A megfelelő terület nagyjából a koponyánk szemgödre körül található. Célszerű a gyűrűsujjal felvinni a krémet, mert ez a leggyengébb ujjunk, így kisebb az esélye, hogy túl durván visszük fel a terméket az érzékeny bőrterületre.

Száraz bőrre kenjük az olajakat

Rosszul Hasznalt Kozmetikumok 3

Sokan nem kedvelik a testápoló olajokat, mert zsíros marad utánuk a bőrük. Pedig nagyon egyszerűen meg lehet előzni ezt a problémát a termék helyes használatával: vizes bőrre kell felkenni az olajokat. A vízzel a bőrszövet felső rétege magába tudja szívni a tápláló olajokat is. Az olajok pedig visszatartják a vizet a bőrszövetben, ami hidratálja a hámszövetet. Ráadásul nedves bőrre sokkal könnyebb is felvinni egy olajat.

Rosszul kombináljuk a különböző kozmetikumokat

Az is előfordulhat, ha több kozmetikumot használunk egyidejűleg, hogy anélkül, hogy tudnánk róla, az egyikkel kiütjük a másik hatását. Például, ha C-vitamin-tartalmú testápolót használunk, az alacsony (0-3,5) pH-értéken tud a legjobban hasznosulni. A retinol viszont éppen ellenkezőleg, mert magasabb (5,5-6) pH-n szívódik fel az A-vitamin. Ha egy A- és egy C-vitamin-tartalmú terméket egyidejűleg használunk, egyik sem fogja az elvárt eredményt hozni. Elalvás előtt a retinol-tartalmú krémet használjuk, nappal pedig a C-vitaminosat.

Rosszkor használjuk az izzadásgátlókat

Rosszul Hasznalt Kozmetikumok 4

Az izzadásgátló termékeket egészen biztosan nagyon sokan teljesen esetleges módon – és így biztosan eredménytelenül – használják. Pedig mindössze annyit kellene tenni, hogy elalvás előtt alkalmazzuk ezeket a termékeket. Az izzadásgátlók akkor működnek a legjobban, ha tiszta, száraz bőrre kerülnek, például zuhanyzás után, amikor az izzadságmirigyek kevésbé aktívak.

Arctisztítás után túl hamar sminkelünk

Az arctisztítás után várjunk legalább 3-5 percet, hogy a bőr felszívja az azokban a termékekben található értékes tápanyagokat. Ha nem várjuk meg, akkor a dekorkozmetikumokat felhigítják az előzőleg használt szerek, és elkenődhet a smink.

Többször is felhasználjuk a hidratáló arcmaszkokat

Rosszul Hasznalt Kozmetikumok 5

A hidratáló, bőrtápláló arcmaszkok népszerűsége abban rejlik, hogy sokkal olcsóbb és gyorsabb, mintha elmennénk egy szépségszalonba. Talán már minden nő fejében megfordult, hogy újrahasznosítja, hiszen a tasakban mindig marad bőven a hatóanyagból. Mi lenne, ha visszatennénk a kendőt és még egyszer fel tudnánk használni? A bőr felületén megtelepedő baktériumok és szennyeződések megtapadnak a használt kendőn, így a kórokozók elszaporodnak a tárolás során, amit aztán ráhelyezünk újra az arcunkra.

Túl erősen tisztítjuk az arcunkat

Rosszul Hasznalt Kozmetikumok 6

A finom szálú arctisztító kefe alaposan megtisztítja és gyengéden masszírozza az arcbőrt, valamint az elhalt hámsejteket is eltávolítja. Viszont ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk rá túl erősen, mert az károsíthatja az arcbőrt és a hajszálereket.

Túl gyakran használunk arctisztító kendőt

Rosszul Hasznalt Kozmetikumok 7

Nagyon praktikus az arctisztító kendő, hiszen pillanatok alatt bárhol áttörölhetjük vele az arcunkat, ráadásul a reklámok is azt sulykolják, hogy nem élhetünk nélkülük. De ne felejtsük el, hogy a kendőket tartósítószerrel kezelik, ami fokozza a termék tisztító hatását és eltarthatóságát. A kendők hámlasztják is az arcbőrt, ami szintén nem mindig tanácsos. Célszerű ezeket a kendőket olyan alkalmakra tartogatni, amikor hagyományos módon csak nehezen tudnánk megtisztítani a bőrünket.

Ha szeretnéd tudni, milyen szépségápolási praktikákat alkalmaztak ősanyáink a múltban, olvasd el ezt a nagyon alapos és izgalmas cikkünket! 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.