Nemcsak a hálószobád lesz szebb, ha beveted az ágyadat reggel, de barátságos otthont is teremtesz ezzel a poratkáknak. A szakértő szerint nem jó ötlet ha reggel beágyazol és azt is elárulta, mit kellene tenned helyette.
Ha beveted reggel az ágyad, jobban indul a napod és éjjel is jobban tudsz aludni – állítják egy tanulmány.

 De néha a legártalmatlanabb szokásnak is lehet káros hatása, ahogyan arra ebben az esetben is rájöttek a tudósok. A dolgokat érdemes több szemszögből is megvizsgálni.
A következőkben megtudhatod, hogy a reggeli beágyazás miért és hogyan árthat az egészségednek.

A párnádon tökéletes otthont teremtesz hívatlan vendégeknek

Nemcsak a hálószobád lesz szebb, ha beveted az ágyadat reggel, de barátságos otthont is teremtesz ezzel a poratkáknak. Mikroszkóp nélkül ugyan nem láthatod őket, ezért azt hiheted, az ágyad tiszta, pedig egyáltalán nem az.

A takaród alatt az atkák boldogan élnek

Az atkák imádják a sötét, párás helyeket, amilyen a párnád és a matracod, az elhalt hámsejtjeid pedig a táplálékot jelentik számukra. Ha reggel beágyazol, szépen betakargatod őket, hogy még jobban érezzék magukat. Este a seregnyi atka (mert napközben szaporodtak) megkezdi piszkos munkáját. A sok más mellett bőrirritációt és aknét is okozhatnak.

Agy, Alvas, Reggeli Agy Bevetes, Porotka,
/ Fotó: Bright Side

A poratkák az ágyneműdön végzik el a dolgukat

Az elhalt hámsejtjeiddel táplálkoznak, az emésztési folyamatuk végtermékét pedig az ágyadban hagyják. Igen, ők közvetlenül oda ürítenek, ahol te egy fárasztó nap után egy jót szeretnél aludni. Ürülékük pedig sokféle allergiás reakciót válthat ki az embernél, például szemfájást, tüsszentést és akár asztmát is.
Agy, Alvas, Reggeli Agy Bevetes, Porotka,
/ Fotó: Bright Side

Még akkor is ártanak, ha már elpusztultak

Mint minden élőlénynek, az atkáknak is megvan az életciklusuk, ami egyszer véget ér. De még amikor elpusztultak, akkor is be tudod lélegezni a maradványaikat alvás közben. A tudósok szerint ez potenciális veszélyt jelent az allergiások számára, mivel súlyosbíthatja az állapotukat.
Agy, Alvas, Reggeli Agy Bevetes, Porotka,
/ Fotó: Bright Side

Az atkák rettegnek a napfénytől

Ha reggel nem ágyazol be, az atkákat éri a mozgó levegő és a napfény. Ezek viszont az ő gyilkosaik. Emiatt fontos, hogy hagyd lélegezni az ágyadat legalább néhány órára, ahelyett, hogy gondosan betakargatod az atkákat.

Agy, Alvas, Reggeli Agy Bevetes, Porotka,
/ Fotó: Bright Side

Ne használj ellenük rovarirtót

A bőrgyógyászok nem javasolják, hogy rovarirtó szerekkel vedd fel a harcot az atkák ellen. Jobb, ha alaposan átporszívózod az ágyadat. Természetesen az összes atkát így sem tudod majd elpusztítani, de legalább csökkented a számukat és az allergia esélyét.

Agy, Alvas, Reggeli Agy Bevetes, Porotka,
/ Fotó: Bright Side

Ahogyan a megszokott reggeli ágybevetésnek is lehet hátulütője, ugyan így nagyon sok hétköznapi cselekedetünket is végezhetjük úgy, hogy igazából nem higiéniának megfelelő. Ha szeretnél ezekről is tudomást szeretni, itt megtekintheted az erről szóló cikkünket. 

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.