Álmatlanul Soho utcáin: London bulinegyedének valódi arca

Joshua K. Jackson nem tudott aludni, ezért fogta a gépét és elment Soho sötétedés utáni utcáit fotózni. 

Álmatlanságból kreativitás

Nem sok minden kedvez mostanában a bulizásnak: a koronavírus miatt tavasszal még a kultikus helyeket is bezárták, számos hely a csőd szélére került külföldön is. A második hullámban az erzsébetvárosi bulinegyed szigorú szabályozást kapott, és országszerte este 11-ig lehet csak bulizni. Bejrútban az augusztusban történt robbanás tönkretette a város virágzó partikultúráját.

sleepless in soho foto 5
Sleepless in Soho / Fotó: Joshua K. Jackson

Joshua K. Jackson brit fényképész három éven át járta éjjel London neonfényekben úszó szórakozónegyedének utcáit, hogy a fotózással vezesse le az álmatlanság okozta frusztrációját.

Menekülés a valóság elől: szubkulturális partiarcok Kijevtől Hollandiáig

Arról nagyjából van elképzelésünk, milyen egy átlagos szórakozóhelyen vagy a budapesti bulinegyedben zajló buli. Bár a koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozta a szórakozóhelyeket, a legendás berlini intézmény is kénytelen volt ideiglenesen bezárni a Covid-veszély miatt. Ám aki szeretett volna, virtuális módon még öltáncban is részesülhetett. Két éve már a kívülállók is tudhatják, mi történik egy szexszigeten.

A 2017 januárjában kezdte el fotózni a brit főváros legismertebb szórakozónegyedének pörgős hangulatát, a mai Sohót és a megfakult múltbeli szereplőket párhuzamba állítva.

Átutazóban az éjszakán

A Sleepless in Soho sorozat fotókönyv mottója akár Sarah Tucker költeménye is lehetne:

„Jól ismerem az alvók álmaival kitöltött órákat, a pislákoló neonfények útján, békésen követem őket, ahogy átutazom az éjszakán.”

Nem ez az első alkalom, hogy Jacksont elvarázsolja egy nagyváros. A Londonban élő fotóst főként a városi lét, az emberek és a helyek közötti kapcsolat foglalkoztatja, amit gazdag és színes, olykor elvont vizuális formanyelven fejez ki. Honlapján további fotókat találhatunk, írja a Creative Boom.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból