A kókuszvíz egy áttetsző folyadék, ami a fiatal, még zöld kókusz belsejében található.
Szuperitalnak, igazi csodaszernek is nevezik, de nézzük meg közelebbről, mit is tud a kókuszvíz!
A kókuszvíz nem csak 100%-ban természetes ital, de rengeteg értékes tulajdonsága is van. Sok elektrolitot tartalmaz, köztük nátriumot, káliumot, azaz edzés után képes kielégíteni a szervezet igényeit. A kókuszvízben nagy mennyiségben található olyan vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és aminosavak, melyek a hagyományos vizekben nincsenek jelen. Mindehhez képest pedig viszonylag alacsony a kalóriatartalma, 100 ml-ben csupán 19.
Nem csoda, hogy az emberek szinte megőrülnek érte! Következzenek a kókuszvíz legfontosabb előnyei!

Kapcsolódó cikk

Kokuszolaj-Fő

30+ felhasználási mód kókuszolajhoz, amit korábban nem hallottál

A kókuszolaj gazdag zsírsavakban, ezért külsőleg és belsőleg is érdemes felhasználni.

Elolvasom a cikket »

Magas rosttartalom

Már csak azért is érdemes az eddigi üdítődet kókuszvízre cserélni, mert természetesen magas a rosttartalma. Ez létfontosságú az egészséges emésztés és anyagcsere szempontjából. 250 ml kókuszvízben 9,8 g rost van, míg ugyanennyi narancslében csupán 0,5 g. Rosttartalom tekintetében tehát a kókuszvíz magasan viszi a pálmát!

Magas kálium tartalom

Ha eddig nem sokat tudtál arról, hogy miért olyan fontos a kálium pótlása, íme néhány információ róla: A kálium egy elektrolit, amire a szervezet vízszintjének szabályozásához van szükség. Ha kellő mennyiségben van jelen a szervezetben, se a kiszáradástól, se a vízvisszatartástól nem kell tartanunk.
A kókuszvíz kálium tartalma az egyik legfontosabb oka annak, hogy kiváló sportitalként is ajánlják. Edzés alatt az izzadás következtében a szervezet víztartalma igen lecsökkenhet. Egy pohár kókuszvízzel már pótolhatjuk az elvesztett folyadékot. A kálium ugyanakkor nem csak emiatt lényeges. Segít migrén, székrekedés és keringési problémák esetén is. 250 ml kókuszvíz kb. 634 g káliumot tartalma, ami a napi ajánlott kálium bevitel 17,5%-a.

Gyengéd a gyomorhoz

Mivel igen tápláló ital, ideális gyomorproblémák esetén is. Nemcsak hidratálja a testet, de segít kimosni a méreganyagokat is. Ez a tulajdonsága az elektrolitoknak és antioxidánsoknak köszönhető, melyek minden pohár kókuszvízben ott vannak, mégpedig magas koncentrációban. Tanninokat is tartalmaz, melyek közismerten gyulladáscsökkentő hatásúak.

Kapcsolódó cikk

Nem tartalmaz finomított cukrot

A kókuszvíz nem cukormentes. 100 ml-ben 2,7 g természetes cukrot tartalmaz. Ezek magából a kókuszból származnak, de nem azonosak a finomított cukrokkal, mint amik az üdítőitalokban vannak. A benne lévő cukrot lassan szívódnak fel és hosszú időn át ellátnak energiával.

Magas magnézium tartalom

A magnéziumnak fontos szerepe van számos folyamatban a szervezetben. Ha nem pótoljuk, fáradtak, ingerültek leszünk és izomgörcsöket is tapasztalhatunk. A kókuszvíznek viszonylag magas a magnézium tartalma, 250 ml-ben a napi magnézium szükséglet 15%-át tartalmazza.

Csökkenti a vérnyomást

Ebben elsősorban a kálium tartalma játssza a főszerepet. Ez a tápanyag szabályozza a só működését a szervezetben, ezáltal teszi lehetővé a vesék számára, hogy fenntartsák az egészséges vérnyomást.

Magas C-vitamin tartalom

10 ml kókuszvízzel a napi C-vitamin szükséglet 4%-át biztosíthatjuk. Ez magas arány, ha megnézzük, hogy pl. dióból ugyanehhez a C-vitamin mennyiséghez 1308 kalóriát kellene elfogyasztani, míg a kókuszvíz csupán 19 kalóriát tartalmaz. Természetesen, vannak zöldségek és gyümölcsök, melyeknek magasabb a C-vitamin tartalmuk, de ha kalóriaszegény étrendet követünk, a kókuszvíz ideális választás.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet