Az Occupational and Environmental Medicine folyóiratban közölt friss tanulmányból kiderült, hogy bizonyos gének is szerepet játszhatnak abban, ki és mennyire bírja a reggeleket.

Segíthet a kávé, de nem biztos, hogy elég

A reggeli kávé sokak életét megkönnyítheti a koffein serkentő hatásának köszönhetően. A közkedvelt feketével képesek vagyunk kondicionálni magunkat arra, hogy jobban bírjuk a korán kelést, de mint az említett tudományos dolgozatból megtudtuk, a genetika nagyobb szerepet játszik a történetben.

Salvador Dali Elfolyt Ido Festmeny Koran Keles Elonyei Hatasai
Salvador Dalí: Elfolyó Idő (1954)

A képet viszont tovább árnyalja, hogy nemrég egy Argentínában elvégzett kutatás szerint a holdfázisok is jelentékeny hatást gyakorolnak alvási szokásainkra származástól, társadalmi-kulturális hovatartozástól és a lakókörnyezet urbanizációjától függetlenül.

Te melyik csoportba tartozol?

A tudományos lapban publikált felfedezés szerzői az 1966-os Észak-Finn Születési Kohorsz tanulmányból indultak ki, írja az IFL Science. A jelenleg is futó projekt lényege, hogy a résztvevők életét követik végig 1966-os születésüktől kezdve.
A 12 ezer résztvevő között szinte pontosan 50-50 százalékos arányban szerepelnek férfiak és nők.

A finn tudósok felmérték az egészségügyi állapotok mellett az alvási és munkával kapcsolatos szokásokat is. Ezek alapján állították fel a csoportokat, amelyeket aztán kronotípusokra bontottak. A kronotípus kifejezés arra utal, hogy egy bizonyos napszak előnyösebb az egyén számára, mint a többi – munkavégzés, edzés, étkezés vagy akár szex szempontjából.

Kapcsolódó cikk

Az első kategóriába azok kerültek, akiknek nem okoz nehézséget a korán kelés, már reggel is frissek, ambiciózusak. A második kategóriában az éjjeli baglyok kaptak helyet, a harmadik csoport pedig a középutasoké lett.

Ebből pedig világosan kiderült, hogy a vizsgált jelenség szempontjából elhanyagolható a különbség férfiak és nők között. Szinte teljesen megegyező értékeket mutattak. A csoportokba való rendezés után nagyobb számban voltak az ún. reggeli pacsirták és az aranyközéputasok, az éjjeli baglyok pedig a legkevesebben.

Korán kelés előnyei: aki korán kel, nagyobb fizetést és megbecsülést lel

A tanulmány eredményeiből kirajzolódott, hogy az éjjel inkább fent lévő alanyok általában rosszabbul teljesítenek munkahelyen, nagyobb eséllyel válnak és kevésbé egészségesek, mint az első csoport tagjai. 

A szakértők ezért azt tanácsolják a munkáltatóknak, hogy próbálják meg figyelembe venni alkalmazottjaik kronotípusát, így kihozva belőlük a legjobbat.

Bár korábbi kutatások szintén megegyező eredményre jutottak, fontos szem előtt tartani, hogy amíg a hivatkozott jelenség háttérmechanizmusait és okát nem sikerült pontosan megállapítani, addig fenn kell tartanunk a véletlen egybeesés lehetőségét is.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.