A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt. Ennek hatására egyre többen akarják kikerülni a védőoltások beadását, sokan pedig büntető feljelentéseket tesznek az orvosok ellen.
Újra felélénkültek az utóbbi időben az oltásellenes mozgalmak, amelyek – a koronavírus-vakcinákon túllépve – most már a gyerekkori kötelező oltásokat is próbálják megtorpedózni. Az oltásellenesek tömegesen indítanak pereket háziorvosok ellen, mert azok nem hajlandók a gyerekeik számára olyan egészségügyi igazolást kiállítani, amivel megtagadhatnák a gyerekkorban kötelezően beadandó vakcinákat – írja a Telex. A lap érdeklődésére az NNGYK is megerősítette, hogy itthon is jelen vannak ezek a csoportok.
„A védőoltásokat, amelyeket évszázadok óta az orvostudomány egyik legnagyszerűbb találmányai közé sorolnak, nem szabad bagatellizálni. Alacsony átoltottság esetén számos, a védőoltásokkal egyébként megelőzhető betegség jelenhet meg újra, mint ahogyan ez évről évre megtörténik a környező országokban. Ennek ellenére az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek az érzelmekre hatva, a pánikkeltés és bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt. Honlapjaikon az oltóanyagokkal kapcsolatban hamis információkat terjesztenek, valamint bíróság, illetve Alkotmánybíróság előtt támadták és próbálják támadni a védőoltási rendszert” – írták a helyzetről hozzátéve: az oltásellenes mozgalmak – jogszerű eljárások mögé bújva – jogszerűtlen és szakmaiatlan indokokkal igyekeznek akadályozni a védőoltási program működését.

Kapcsolódó cikk

Az egészségügyről szóló törvény alapján ugyanis mentességet lehet kapni a védőoltás alól, de csak abban az esetben, ha ez orvosilag igazolt. A beteg, illetve a beteg törvényes képviselője is kérelmezheti, hogy mentesítsék a védőoltás alól, ám ha a kezelőorvos úgy látja, a beteg állapota miatt ez nem lehetséges, akkor elutasítják. A kérelemhez így minden esetben csatolni kell a mentesítés indokoltságát alátámasztó, a kezelőorvos által adott szakvéleményt.
Az NNGYK elárulta, hogy az elmúlt időszakban ők is értesültek arról, hogy tömegesen indulnak el védőoltás alóli mentesítési eljárások, amelyek esetében a kezelőorvos nem adott szakvéleményt, mivel egészségügyileg nem is indokolná semmi.

A cikk további része ezen a linken érhető el.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet