Gondoltad volna, hogy a halfélék között is vannak olyanok, amelyek egészségtelenek?
A halhús sovány hús, melyben sok a protein, a hasznos zsírsav, mellyel fellendítheted az agy működését és jót teszel vele a szívednek is. Ugyanakkor van egy fontos tényező, ami árnyékot vethet a halfogyasztásra. Ez pedig a környezetszennyezés, ami nagyban befolyásolja a tengerek, óceánok tisztaságát, ezáltal pedig azt is, hogy a bennük élő halak mennyire egészségesek az ember számára. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a halfajták, melyeket teljes biztonsággal fogyaszthatsz és melyek azok, amiket jobb, ha nem teszel a tányérodra!

Kapcsolódó cikk

A legegészségesebb halak

Atlanti makréla

Ez a gyorsan növő halfajta könnyen szaporodik, ezért nagyobb mennyiségben történő halászata is engedélyezett. Emiatt is javasolt a fogyasztása, hiszen az ember ezzel nem borítja fel a természetes szaporulatot. Erős, jellegzetes ízzel bír, magas az omega-3 zsírsav tartalma és kitűnő fehérje forrás.

Édesvízi ezüstlazac

A lazacnál a legtöbb fajta esetében nem javasolják, hogy farmon tenyésztettet vásároljunk. Az ezüstlazac azonban ez alól kivételt képez szerencsére, hiszen az egyik legfinomabb lazacfajtáról van szó. Kevesebbe kerül, mint a vörös vagy a királylazac, mégis magasabb minőséget képvisel a halhúsok piacán. Grillezve, avokádó mártással igazi csemege.

Csendes-óceáni szardínia

Az apró és olcsón beszerezhető szardíniát teljes joggal nevezik szuperételnek. Több omega-3 zsírsav található benne, mint a lazacban, a tonhalban vagy bármilyen más élelmiszerben. Ugyanakkor, egyike azon kevés – nagyon kevés – természetes élelmiszernek, ami jelentős mennyiségben tartalmazza a D-vitamint. Citrommal és fokhagymával ízesítsd!

Alaszkai lazac

Az igen szigorú ellenőrzés – úgy a halak állapota, mint szaporulatuknak egészséges fenntartása szempontjából – megtette a hatását. Az alaszkai lazac a korlátozásoknak és a nagyfokú odafigyelésnek köszönhetően ma a világ egyik legegészségesebb halfajtája. Nem mellékes szempont az sem, hogy halászása sokkal fenntarthatóbb keretek közt történik, mint más lazacfajták esetében.

Konzerv lazac

A konzerv lazac az egyik legjobb, nem tejalapú kálciumforrás. Az alaszkai lazac szinte nem is tartalmaz szennyezőanyagot, mint a higany vagy az ólom. Ha konzerv változatot vásárolunk, olcsóbban juthatunk hozzá ehhez a finom halhoz, mintha mirelitként vennénk meg.
A legegészségtelenebb halak

Kékúszójú tonhal

Veszélyeztetett fajta, melynek populációja a túlhalászás miatt nagyon megcsappant. Pedig a fogyasztása egyáltalán nem is ajánlott, hiszen húsa nagy mennyiségben tartalmaz higanyt és PCB-t is, ezért havonta egynél többször ne együnk belőle.

Gránátos sügér

Hosszú életet él, de lassú ütemben szaporodik, ezért nála is fennáll a túlhalászás veszélye. Akár 100 évig vagy tovább is él, tehát a gránátos sügér filé, ami a fagyasztódban lapul, lehet, hogy idősebb, mint a nagymamád! Ebből viszont egyenesen következik, hogy rengeteg káros anyag – többek közt higany – gyűlik össze benne.

Nagy aranymakrahal

A delfinhalként is ismert fajtát többnyire Costa Ricából, Peruból és Guatemalából importálják. Az egyik legkevésbé környezetbarát halfajta, halászatakor ugyanis cápák, tengeri madarak és teknősök is belekeverednek a hálóba. Önmagában nem is a nagy aranymakrahal egészségtelen, de inkább ne fogyaszd, hiszen halászásának módja komoly károkat okoz más állatpopulációknak.

Laposhal

Lassan nő és fejlődik, nagyjából 50 év az élettartama. Az Atlanti-óceánban számuk nagyon lecsökkent, ezért az onnan származó laposhalat kerülni érdemes. Ahogyan a nagy aranymakrahal esetében, elsősorban környezetvédelmi okokból jobb, ha lemondasz a fogyasztásáról. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, válaszd a Csendes-óceánban fogottakat!

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.