A maorik azonban nem érnék be Új-Zéland ősi nevének rehabilitásával: az iskolákban tanítanák eltűnőben lévő nyelvüket.

Vissza az ősi maori megnevezéshez

A Maori Párt törvényjavaslatot nyújtott be az új-zélandi parlamentben, hogy megváltoztassák az ország hivatalos elnevezését, írja a LADBible.

Az őslakosok javaslata alapján Új-Zélandot Aotearoának neveznék át, amennyiben a törvényhozás megszavazza a javaslatot. Ez volt ugyanis maori nyelven a szigetcsoport egyik megnevezése még az európai gyarmatosítás előtt, mielőtt holland térképészek a 17. században a hollandiai Zeeland megye után elnevezték volna a területet.

Uj Zeland Atnevezes Maori

A maorik pártja azzal kampányolt a választásokon, hogy öt éven belül Aotearoára, vagyis „a hosszú fehér felhő országára” változtatják az ország nevét, ha hatalomra kerülnek. 2017-ben Jacinda Ardern Munkáspártja fölényesen megnyerte a választást, de a Māori Party két képviselője is bekerült a 120 fős parlamentbe.

„A baloldal baromsága” tombol Új-Zélandon?

A javaslat szerint minden település visszakapná az eredeti maori elnevezését 2026-ig. A maorik pártja nem csak amiatt dühös, mert az ősi megnevezéseik kikoptak vagy már nem használják őket, hanem azért is, mert ősi nyelvük lassan feledésbe merül. Ezért szeretnék hivatalossá – hallhatóvá és láthatóvá – tenni a maorit a médiában, a térképeken, az útjelző táblákon és az oktatásban. Céljuk, hogy a gyerekek a jövőben az angol anyanyelvük mellett a maorit is elsajátítsák.

Bár sokan támogatják a javaslatot, a maori felmenőkkel is rendelkező korábbi miniszterelnök-helyettes, Winston Peters szerint a módosítás „a buta szélsőség megnyilvánulása”, valamint „a baloldal radikális baromsága”. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.