A TikTok bejelentette, hogy frissíti közösségi irányelveit , hogy előmozdítsák felhasználóik „biztonságát és jólétét”. A változtatások közé tartozik a nőgyűlölet betiltása, valamint a rendellenes étkezést elősegítő tartalmak eltávolítása.

A vállalat már korábban is próbálkozott új funkciókkal, most bekeményít

Bár a TikTok hivatalosan nem engedélyezi az evészavarokat népszerűsítő vagy dicsőítő tartalmakat, és ezt az emberi és mesterséges intelligencia moderálásának kombinációjával kényszeríti ki, az alkalmazást korábban kritizálták, amiért lehetővé teszi az „anorexia-párti” tartalmak elterjedését. Válaszul erre a kritikára, az elmúlt években a TikTok megpróbálta kezelni a platformon található káros tartalmakat: 2020-ban a vállalat korlátozta a súlycsökkentő hirdetéseket a platformon, 2021-ben pedig egy új funkciót indítottak el, amely a segélyvonal telefonszámát dobja fel azoknak a felhasználóknak, akik étkezési zavarokkal kapcsolatos hashtageket keresnek. De természetesen néhány káros tartalom továbbra is átkerül a szűrőn, miközben a felhasználók gyógyulását dokumentáló videókat gyakran jogtalanul távolítják el, írja a Dazed.

Az alkalmazás biztonságosabbá tétele érdekében a vállalat bejelentette, hogy megkezdik az olyan videók eltávolítását, amelyek olyan étkezési zavaros tüneteket hirdetnek, mint a rövid távú böjt és a túlzott mennyiségű edzés. 

Ezt a változtatást étkezési zavarokkal foglalkozó szakértőkkel, kutatókkal és orvosokkal egyeztetve hozzuk meg, mivel megértjük, hogy az emberek küzdhetnek az egészségtelen táplálkozási mintákkal és viselkedéssel anélkül, hogy evészavarral diagnosztizálnák őket. Ez egy hihetetlenül árnyalt terület, amelyet nehéz következetesen helyreállítani, és azon dolgozunk, hogy csapatainkat arra képezzük ki, hogy továbbra is figyeljenek a tartalmak szélesebb körére

– áll a cég honlapján.

A TikToknak egyértelműbbnek kell lennie, hogy milyen lépéseket tesz az étkezési zavarok tartalmai ellen

Dr. Ysabel Gerrard a digitális média és társadalom oktatója a Sheffieldi Egyetemen. Elkeseredetten látta, hogy a TikTok ezt a bejelentést az evészavarokat támogató tartalom kezeléséről, valamint a hírt arról, hogy a platformon a gyűlöletbeszéddel is küzd. “Mit jelent ez az evészavarok megbélyegzésében?” – meséli a Dazednek, hozzátéve, hogy az evészavarokkal kapcsolatos tartalmak moderálása hihetetlenül érzékeny folyamat lehet:

Nagyon nehéz lehet megmondani, ha valaki gyógyulófélben van, és az útjáról tesz közzé tartalmat, hiszen a felépülés zavaros lehet. Ez nem egy lineáris utazás: néha van egy kis visszaesés.

Dr. Gerrard, aki tagja a Meta öngyilkossági és önbántalmazás tanácsadó testületének is, kiemeli, hogy a bejelentés több kérdést vet fel, mint amennyi választ ad. „Amikor azt mondják, hogy le fogják küzdeni az étkezési zavarokat: mit jelent ez? Ki dönti el, hogy mi az egészséges táplálkozással és fogyással kapcsolatos információ, szemben a fogyással és fogyókúrával kapcsolatos egészségtelen információkkal? Nem igazán mondták el, hogy mit csinálnak, és közvetlenebbnek kell lenniük azzal kapcsolatban, hogy konkrétan mi az, ami ellen fellépnek” – mondja.

Csak attól tartok, hogy eljutnak arra a pontra, ahol mindent, ami akár kicsit is étkezési zavarokkal kapcsolatos, leszednek az oldalról, különösen, mivel láttunk már rá példát, hogy rossz dolgokat vesznek le.

A videók alatt gyakran egy támogató közeg alakul ki, így egy-egy videó törlésével pont ezt vehetik el a felhasználótól, ami káros hatással lehet a mentális állapotukra.

Egyértelmű pozitívum, hogy a TikTok arra törekszik, hogy a platformot biztonságosabb hellyé tegye felhasználói számára, és Dr. Gerrard hangsúlyozza, hogy elismeri és tiszteletben tartja azt a kemény munkát, amelyet számos klinikus, akadémikus és szakértő végez a káros tartalom mennyiségének csökkentése érdekében. De vajon az alkalmazás moderátorai érzékenyek lesznek-e ezekre az árnyalatokra, amikor eldöntik, mi minősül az étkezési zavarokat „támogató” tartalomnak? Átláthatóbbak lesznek, hogy pontosan hogyan tervezik moderálni ezeket a videókat? Csak az idő fogja megmondani.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet