Ám az idők változnak, és egyre több az allergiás, valamint a tudatosan táplálkozó ember is.
Éppenséggel lehet, hogy szeretjük a tojást, de bármennyire is alapvető élelmiszer az egészséges táplálkozásban, a mértéktelenség még a tojásfogyasztás esetében is kerülendő.
Magas kalóriatartalmú
Egy nagyobb főtt tojásban 78 kalória van. Ha kilogrammonként kiszámoljuk a kalóriaértékét, láthatjuk, hogy nem feltétlenül jó választás egy fogyókúra során. Aki egészséges testsúlyban van, annak is a kalóriabevitel szinten tartása a cél, ezt pedig a tojás fogyasztásával csak nagyobb odafigyeléssel, mértékletességgel lehet fenntartani.
Magas a zsírtartalma
Egy nagyobb méretű tojásban 5,3 g zsír van. Kalóriaértékének 60%-a a benne lévő zsírokból származik. Erre érdemes odafigyelni, és mértékkel fogyasztani, amennyiben zsírszegény diétát követünk.
Kapcsolódó cikk
9 dolog, ami a testeddel történik, ha napi 2 tojást megeszel
A tyúktojás hasznos tulajdonságait újra meg újra megkérdőjelezik.
Nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat
Egy tojásban kb. 1,63 g telített zsír van. Az összes zsírtartalom majdnem egyharmadát a tojás esetében a telített zsírok teszik ki.
Mindössze pár évvel ezelőttig úgy tartották, hogy a telített zsírok hozzájárulnak a káros LDL koleszterin szintjének megnövekedéséhez, ami érelmeszesedéshez vezet, de ez a nézet még csak napjainkban kezd széles körben megváltozni.
A tojásfehérje
Bár a tojásfehérjének a kalóriatartalma alacsony, nagy mennyiségű protein elfogyasztása akár veszélyes is lehet. Ha nyersen eszünk belőle sokat, akkor pedig biotin hiány alakulhat ki.
A tojás a második leggyakoribb okozója a gyermekkori allergiának, ezért a tojásallergia megelőzése érdekében egy éves korig nem javasolt tojást adni a gyermeknek.
A csirkéket gyakran antibiotikumokkal kezelik, ezek pedig antibiotikum rezisztenciát okozhatnak az emberben a tojáson keresztül, továbbá arra is volt példa a közelmúltban, hogy mérget mutattak ki bennük, többek közt dioxint.
Egy amerikai kutatás szerint azoknál az embereknél, akik hetente 7 tojást vagy annál többet esznek, 23%-kal magasabb a halálozási arányt mértek, mint a tojást csak ritkábban fogyasztók esetében.
A tojás az egyik legfontosabb élelmiszer az egészséges étrendben, de a fogyasztása előtt mindenképp meg kell bizonyosodni arról, hogy biztonsággal fogyaszthatjuk, tekintettel úgy a tojás származására, mint az egyéni egészségi állapotunkra!
A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.
Kapcsolódó cikk
8 tipp a hibátlan tojás rántotta elkészítéséhez
A világ legegyszerűbb ételének tűnik, pedig a rántottát igenis el lehet rontani.