Az ausztrál kutatók szerint a természetes vizekbe kerülő műanyagok és mikroműanyag mennyiség legnagyobb része a partokon halmozódik fel.

Az óceánok mélyére néztek

Legalább 14 millió tonna mikroműanyag lehet az óceánok mélyén egy friss tanulmány becslése szerint, írja a The Guardian.

Oceanok Mikromuanyag Tanulmany
/ Fotó: Paulo Oliveira/Alamy Stock Photo

Az óceán fenekéről 1,6-3 km-es mélységből vett üledékminták vizsgálata után a tudósok úgy gondolják, hogy legalább 30-szor több műanyag szemét rakódott le az óceánok mélyére, mint amennyi a vizek felszínén lebeg.

Az ausztrál kormány tudományos szervezete, a CSIRO 2017 tavaszán összegyűjtötte majd kielemezte a Nagy Ausztráliai-öböl partvonalától 290-350 km-re található hat különböző helyről vett 51 üledékmintát.

A víz eltávolítása után a minták minden egyes grammjában átlagosan 1,26 db mikroműanyagot találtak. A mikroműanyag 5 mm-nél kisebb átmérőjű darabka, amely egy nagyobb műanyag tárgy felaprózódásából származik. Ma az egyik legnagyobb világméretű probléma a vizeinkbe kerülő műanyagok.

Az MIT számítógépes programja 1973-ban megmondta, mikor jön el a világvége

Ezt sulykolja Greta Thunberg , ezt mondja David Attenborough , számos sztár, mint Leonardo DiCaprio , sőt, tavaly a még PornHub is csatlakozott a Föld megmentőihez egy kampánnyal: hamarosan nagy baj lesz, ha nem változtatunk fogyasztási szokásainkon, a műanyagokra és a fosszilis energiahordozókra alapuló ipari termelésen és közlekedésen, a természeti kincseket pusztító és szintén kiemelkedően magas széndioxid-kibocsátással rendelkező mezőgazdaságon.

Dr. Denise Hardesty, a CSIRO kutatója és a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy ha a partoktól ilyen távol eső területeken, ilyen mélyen is megtalálható a műanyag, az azt jelenti, hogy a világon tényleg mindenütt jelen van. Hozzátette, hogy azt nem lehetett megállapítani, hogy a mikroműanyagok milyen régiek és mire szolgáltak eredetileg, de a mikroszkópos elemzések alapján feltételezhető, hogy valamikor használati tárgyakhoz tartoztak.

https://www.instagram.com/p/CEgiyA6qUy9/

A tudósok a kapott adataik és egyéb kutatások alapján kiszámolták, hogy nagyjából 14,4 millió tonna mikroműanyag lehet az óceánok mélyén jelenleg. Bár ijesztően soknak tűnhet, Hardesty szerint az évente a vizekbe kerülő műanyagok mennyiségéhez képes viszonylag csekély mennyiségről van szó.

Rengeteg a mikroműanyag a vizek fenekén, a felszínek közelében és főleg a partokon

Egy szeptemberben megjelent tanulmány szerint 2016-ban körülbelül 19-23 millió tonna műanyag került a folyók és az óceánok vizébe. A Science-ben megjelent másik, korábbi tanulmány az évente az óceánokba kerülő műanyagok mennyiségét 8,5 millió tonnára becsülte. Egy harmadik kutatás becslése szerint 250 000 tonna műanyag szemét úszik az óceánok felszínén. A most megjelent tanulmány szerzői szerint az óceánok mélyén lévő műanyagok összsúlya 34-57-szer nagyobb a felszínen lebegő műanyagokénál. A legtöbb műanyag szemét ugyanakkor a partokon gyülemlik fel, figyelmeztetett Hardesty.

1 fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet a következő 5 évben

A klímaváltozás káros hatásaira nem csak Greta Thunberg figyelmeztet, aki a járványhelyzet alatt is aktív maradt, hanem David Attenborough és Jane Goodall természettudósok is sürgős változásra szólítják fel az emberiséget. Goodall a koronavírus-járvány lecsengése után kongatta meg a vészharangot az életrajzi dokumentumfilmje előtt.

Dr. Julia Reisser, a Nyugat-Ausztráliai Óceán Intézet tengerbiológusa 15 éve foglalkozik a műanyagok környezetszennyezésével. Elmondta, hogy többféle tudományos módszer szükséges ahhoz, hogy felmérhessük a tengerbe került műanyagok élővilágra gyakorolt hatását. A nagyobb műanyagok megzavarhatják az élővilágot, míg a kisebb darabok pedig az állatok szervezetébe kerülhetnek a planktonoktól a bálnákig.

https://www.instagram.com/p/CE9Sr4QKfYt/

A koronavírus-járvány ellen használatos védőfelszerelések is egyre fokozzák a keletkező szemétmennyiséget, amelyek egy része a természetes vizeinkben köt ki. Az óceánokhoz köthető másik nagy probléma nem választható el a klímaválságtól: a vizek természetes körforgása lassul, ez kedvezőtlen következményekkel jár.

A nagy cégek közül az Adidas és a Coca-Cola egy éve elkezdett kísérletezni a tengeri műanyaghulladék újrahasznosításával. A vizekben telepített algafarmok több globális problémára is megoldást adhat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.