Több mint 14 millió tonna mikroműanyag lapul az óceánok mélyén

Az ausztrál kutatók szerint a természetes vizekbe kerülő műanyagok és mikroműanyag mennyiség legnagyobb része a partokon halmozódik fel.

Az óceánok mélyére néztek

Legalább 14 millió tonna mikroműanyag lehet az óceánok mélyén egy friss tanulmány becslése szerint, írja a The Guardian.

Oceanok Mikromuanyag Tanulmany
/ Fotó: Paulo Oliveira/Alamy Stock Photo

Az óceán fenekéről 1,6-3 km-es mélységből vett üledékminták vizsgálata után a tudósok úgy gondolják, hogy legalább 30-szor több műanyag szemét rakódott le az óceánok mélyére, mint amennyi a vizek felszínén lebeg.

Az ausztrál kormány tudományos szervezete, a CSIRO 2017 tavaszán összegyűjtötte majd kielemezte a Nagy Ausztráliai-öböl partvonalától 290-350 km-re található hat különböző helyről vett 51 üledékmintát.

A víz eltávolítása után a minták minden egyes grammjában átlagosan 1,26 db mikroműanyagot találtak. A mikroműanyag 5 mm-nél kisebb átmérőjű darabka, amely egy nagyobb műanyag tárgy felaprózódásából származik. Ma az egyik legnagyobb világméretű probléma a vizeinkbe kerülő műanyagok.

Az MIT számítógépes programja 1973-ban megmondta, mikor jön el a világvége

Ezt sulykolja Greta Thunberg , ezt mondja David Attenborough , számos sztár, mint Leonardo DiCaprio , sőt, tavaly a még PornHub is csatlakozott a Föld megmentőihez egy kampánnyal: hamarosan nagy baj lesz, ha nem változtatunk fogyasztási szokásainkon, a műanyagokra és a fosszilis energiahordozókra alapuló ipari termelésen és közlekedésen, a természeti kincseket pusztító és szintén kiemelkedően magas széndioxid-kibocsátással rendelkező mezőgazdaságon.

Dr. Denise Hardesty, a CSIRO kutatója és a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy ha a partoktól ilyen távol eső területeken, ilyen mélyen is megtalálható a műanyag, az azt jelenti, hogy a világon tényleg mindenütt jelen van. Hozzátette, hogy azt nem lehetett megállapítani, hogy a mikroműanyagok milyen régiek és mire szolgáltak eredetileg, de a mikroszkópos elemzések alapján feltételezhető, hogy valamikor használati tárgyakhoz tartoztak.

https://www.instagram.com/p/CEgiyA6qUy9/

A tudósok a kapott adataik és egyéb kutatások alapján kiszámolták, hogy nagyjából 14,4 millió tonna mikroműanyag lehet az óceánok mélyén jelenleg. Bár ijesztően soknak tűnhet, Hardesty szerint az évente a vizekbe kerülő műanyagok mennyiségéhez képes viszonylag csekély mennyiségről van szó.

Rengeteg a mikroműanyag a vizek fenekén, a felszínek közelében és főleg a partokon

Egy szeptemberben megjelent tanulmány szerint 2016-ban körülbelül 19-23 millió tonna műanyag került a folyók és az óceánok vizébe. A Science-ben megjelent másik, korábbi tanulmány az évente az óceánokba kerülő műanyagok mennyiségét 8,5 millió tonnára becsülte. Egy harmadik kutatás becslése szerint 250 000 tonna műanyag szemét úszik az óceánok felszínén. A most megjelent tanulmány szerzői szerint az óceánok mélyén lévő műanyagok összsúlya 34-57-szer nagyobb a felszínen lebegő műanyagokénál. A legtöbb műanyag szemét ugyanakkor a partokon gyülemlik fel, figyelmeztetett Hardesty.

1 fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet a következő 5 évben

A klímaváltozás káros hatásaira nem csak Greta Thunberg figyelmeztet, aki a járványhelyzet alatt is aktív maradt, hanem David Attenborough és Jane Goodall természettudósok is sürgős változásra szólítják fel az emberiséget. Goodall a koronavírus-járvány lecsengése után kongatta meg a vészharangot az életrajzi dokumentumfilmje előtt.

Dr. Julia Reisser, a Nyugat-Ausztráliai Óceán Intézet tengerbiológusa 15 éve foglalkozik a műanyagok környezetszennyezésével. Elmondta, hogy többféle tudományos módszer szükséges ahhoz, hogy felmérhessük a tengerbe került műanyagok élővilágra gyakorolt hatását. A nagyobb műanyagok megzavarhatják az élővilágot, míg a kisebb darabok pedig az állatok szervezetébe kerülhetnek a planktonoktól a bálnákig.

https://www.instagram.com/p/CE9Sr4QKfYt/

A koronavírus-járvány ellen használatos védőfelszerelések is egyre fokozzák a keletkező szemétmennyiséget, amelyek egy része a természetes vizeinkben köt ki. Az óceánokhoz köthető másik nagy probléma nem választható el a klímaválságtól: a vizek természetes körforgása lassul, ez kedvezőtlen következményekkel jár.

A nagy cégek közül az Adidas és a Coca-Cola egy éve elkezdett kísérletezni a tengeri műanyaghulladék újrahasznosításával. A vizekben telepített algafarmok több globális problémára is megoldást adhat.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból