A világ leghíresebb és egyik legdrágább sugárútjának, a Champs-Élysées régi fénye és eleganciája megkopott, a helyiek emiatt elkerülik. 

A 2024-es olimpia után indul a Champs-Élysées projektje

A világ nagyvárosai komolyan kiveszik a részüket a klímaválság kezelésében. A szupercellákkal fémjelzett barcelonai zöld városprogram után újabb merész várostervezési elképzelésekről számolhatunk be. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo kijelentette, hogy a párizsi olimpia után, 2024-ben megkezdődik a Champs-Élysées teljes átalakítása. Az ambíciózus projekt költségvetése, amelyből a közel 2 km hosszú, kétszer négysávos sugárutat „egyedülálló kertté” alakítják át, 250 millió euró, írja a The Guardian.

champs elisees atakalitas parizs
Az új Champs Élisées látványterve / Fotó: PCA-Stream

A Champs-Élysées bizottság 2018 óta kampányol a világ legszebb útjának tartott szakasz és környékének komolyabb átalakítása érdekében. 

„A híres sugárút az utóbbi harminc évben fokozatosan elvesztette pompáját. A helyiek el-elmaradoztak innen, és a különböző válságok és sztrájkok nyoma is meglátszik rajta” – írják Hidalgo közleményében.

Kapcsolódó cikk

Jean-Noël Reinhardt, a bizottság elnöke már 2019-ben azt nyilatkozta, hogy hiába versengenek a legnagyobb márkák azért, hogy üzletet nyithassanak itt, az itt dolgozók kifejezetten lepukkantnak találják a valaha elegáns Champs-Élysées-ét. 

Közmeghallgatáson kérték ki a lakosság véleményét, hogy a város mit kezdjen a hatalmas úttal. A végeredmény szerint az autóutak felét visszaadják a gyalogosforgalomnak, új zöldfelületeket és fasorokat ültetnek a levegőminőség javítása érdekében.

A Champs-Élysées forgalmasabb, mint a párizsi elkerülő körgyűrű

A Champs-Élysées a görög mitológiában a mennyországnak megfeleltethető hely francia elnevezéséből ered. Az Elüszionon vagy az elíziumi mezőkön azok éltek, akik haláluk előtt az isteneknek tetsző módon cselekedtek. André Le Nôtre, XIV. Lajos, a Napkirály kertésze jelölte ki dupla szilfasorral a széles főutat. 1709-ben kiszélesítették és átnevezték Champs-Élysées-re, és a század végére már népszerű sétáló- és piknikezőhelynek számított. 

Tömegek ünnepelték itt, amikor 1944-ben Párizs felszabadult a náci uralom alól, amikor Franciaország megnyerte a futball világbajnokságot vagy az évente megtartott Bastille-napokon, de a háromhetes Tour de France is itt fejeződik be. De a régi fénye mára megkopott, hiába drága kávéházak, luxusmárkák üzletei, bemutatótermei és elegáns autószalonok fizetik itt a világ legdrágább bérleti díját. 

Philippe Chiambaretta, az átalakítás terveit készítő építésziroda vezetője elmondta, hogy naponta kb. 100 ezer fő fordul meg a sugárúton. Ezek közel ¾-e turista, és csak 22%-uk ott dolgozó. A nyolcsávos út óránként háromezer autót enged át, amelynek nagy része átmenőforgalom. Ez azt jelenti, hogy a belvárosi főút forgalmasabb, mint a párizsi körgyűrű. Véleménye szerint a Champs-Élysées jelenleg megtestesíti a nagyvárosok minden problémáját: a légszennyezettséget, az autóforgalom helyigényét, a turizmust és a mértéktelen fogyasztást.

Ezért szükséges újragondolni a városi sugárút szerepét, és környezetbarát, vonzó és befogadó módon átalakítani 2030-ra. A projekt egyik kiemelt prioritása a Concorde tér, Párizs legnagyobb terének átalakítása, amely még az olimpia előtt meg fog valósulni. 

A párizsi agilis polgármesterasszony két éve  télen megnyitotta a párizsi hajléktalanok számára a városi épületeket, idén pedig ő is csatlakozott az Amazon bojkottjához a francia kisvállalkozók védelmében.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

meghalt-karsai-daniel-halalanak-oka

Szívszorító: Meghalt Karsai Dániel

Egy ország rendült meg. Negyvenhét éves korában elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász. Halálának hírét szombaton este testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán. Karsai Dániel majdnem

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.