A C40 hálózat világvárosainak több mint fele jelentős klímavédelmi intézkedési tervet készített: nem csak a károsanyag-kibocsátásuk csökken, de a világjárvány utáni progresszív gazdasági és társadalmi helyreállításban is fontos szerepet játszik.

54 város elkezdhet végre cselekedni

Greta Thunberg év elején bírálta az Európai Unió klímatörvényét és több alkalommal is kijelentette, hogy nem tettünk még semmit a klímavészhelyzet ellen. Az Északi-sark jégtömbjei jól dokumentálható módon, sosem látott mértékben indultak olvadásnak az utóbbi években, elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt, de az erdőtüzek égéstermékei is hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. 

Berlin C40 Klimacelok
#Fightfor1Point5 / Fotó: Fridays For Future Berlin

A valós cselekvés tehát egyre sürgetőbb, de nem csak kormányok léphetnek. A világ nagyvárosai összefogtak, hogy 1,5 fok alatt tartsák a globális átlaghőmérséklet emelkedését, és hogy megküzdjenek a klímaváltozás hatásaival, írja a The Guardian

Kapcsolódó cikk

54 város már konkrét ígéreteket tett. Terveiket a párizsi klímaegyezmény aláírásának ötödik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen ismertette Párizs polgármestere, Anne Hidalgo

A világ 97 nagyvárosát összefogó C40 elnevezésű hálózat 54 tagjának klímavédelmi intézkedései összhangban állnak a párizsi egyezmény céljaival.

Én voltam a C40 soros elnöke, amikor a 2020-as határidőt kitűztük, hogy városaink elkészítsék saját klímavédelmi intézkedési tervüket. Ezek a tervek a lakosságot védik, zöld munkahelyeket teremtenek, felszámolják az egyenlőtlenségeket, tehát a lakosság számára kedvező jövőképet vázolnak fel. Büszkén látom, hogy mérföldkőhöz érkeztünk, és számos város elkezdheti megvalósítani ezeket a terveket, amellyel hozzájárulnak a 1,5 fokos globális célhoz

– mondta Hidalgo

Kevesebb károsanyag-kibocsátás mellett gazdasági-társadalmi fellendülés

A C40 számításai szerint a városok vállalásainak köszönhetően az elkövetkezendő 10 évben legalább 1,9 gigatonnával csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ez a mennyiség ötszöröse az Egyesült Királyság éves kibocsátásának. 

Michael Doust programigazgató szerint rendkívül fontos, hogy a városok bemutatták, még az ENSZ másnapi klímacél konferenciája és a 2021-es glasgow-i COP26 konferencia előtt, hogy mire képesek. Ez a nemzeti kormányokat is arra ösztönözheti, hogy gyorsítsák fel az intézkedéseiket, és működjenek együtt a városvezetőkkel a klímacélok érdekében. 

Doust hozzátette, hogy az intézkedések nem csupán a klímavédelmi célokat szolgálják, hanem a világjárvány utáni helyreállítás részeként a lakhatás, a zöld és biztos munkahelyek teremtésének, a környezetbarát tömegközlekedés, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek problémáira is megoldást adhatnak. 

A klímaváltozás csak felgyorsította a tervezést, de mindez sokkal többről szól: arról, hogyan tudunk tisztább, befogadóbb, egyenlőbb városokat teremteni jobb lakhatási és munkalehetőségekkel

– hangsúlyozta a C40 programigazgatója. 

A konkrét intézkedések közül kiemelünk néhányat. 

Houston (Texas), az USA földgáz- és kőolajkitermelésének központja 800 km új kerékpársávot kíván kiépíteni, valamint 2025-ig ötven megújuló energiával foglalkozó céget alapít. Tíz éven belül 4,6 millió fát ültetnek. A gyakori pusztító hurrikánok miatt komoly árvízvédelmi programot dolgoztak ki. 

Rio de Janeiro is számottevő növénytelepítéssel készül: a jelenlegi városi zöldfelületeket meg akarják duplázni. Az árvízvédelmi szempontból magas kockázatú területek lakosságának lakhatását is szeretnék megoldani. 2050-re el akarják érni a karbonsemlegességet. Ennek fontos része, hogy kerékpárutakkal kötnék össze a külvárosi lakóövezeteket és a városközpontot. 

Milánó belvárosában már több helyen kizárólag gyalogosan vagy kerékpárral lehet közlekedni. A fásítási programon kívül az élelmiszerekből származó hulladék mennyiségét is a felére kívánják csökkenteni. Szintén ígéretet tettek arra, hogy 2050-re karbonsemleges lesz a város. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet