Amerikai művészek Joe Biden mellett: „Az elnökválasztás eldönti, hogy mint emberiség, túlélünk-e vagy sem”

Több mint száz amerikai művész ajánlotta fel képzőművészeti alkotásának bevételét Joe Biden demokrata elnökjelölt kampányára.

Művészi segítség a kampányhajrában

Köztudott, hogy az amerikai művészek nagy többsége nem szimpatizál a Trump-kormányzattal. Neves művészeket tömörít az Enough of Trump kampány  a hivatalban lévő elnök leváltása érdekében. A legnevesebb zenészeknek is elegük lett, miután Trump több alkalommal használta fel közismert számaikat kampányrendezvényein. Billie Eilish a fiatalokat próbálja aktivizálni, hogy menjenek el szavazni az elnökválasztáson. Cardi B nemrég a demokrata elnökjelölttel, Joe Bidennel beszélgetett, ahol kijelentette, hogy Trump vereségét kívánja. Még mielőtt kiderült volna, hogy a politikus elkapta a koronavírust, az első elnökjelölti vita előtt Clevelandben óriásplakátokon tiltakoztak az elnök ellen aktivista művészek.

amerikai elnokvalasztas joe biden kampany
Jeff Koons: Flag / Fotó: David Zwirner

De nem csak ellenkampányolás létezik: több mint száz képzőművész Joe Biden elnökjelöltet segíti azzal, hogy alkotásaikat felajánlották árverésre, amelynek bevételével a demokraták kampányát támogatják, írja a The Guardian. Az Artists for Biden (Művészek Biden mellett) elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozott többek közt Jeff Koons, Shepard Fairey és Catherine Opie.

Nick Anderson Pulitzer-díjas művész szerint Trump egy nevetséges, kamaszodó író-palánta

Donald Trump javaslata, miszerint, ha a fertőtlenítő valóban hatásos lehet a koronavírussal való védekezéssel szemben, akkor érdemes lenne a betegeknek ezt fogyasztania, széles körökben verte ki a biztosítékot. A szervezetbe bevitt fertőtlenítőszernek ugyanis súlyos egészségügyi következményei vannak, amik akár halálhoz is vezethetnek. Annak ellenére, hogy a kézfertőtlenítő jó módszere lehet kezünk tisztán tartásának, fogyasztása tilos.

A felek közti együttműködés azután jött létre, hogy Biden kampánycsapata felkereste idén nyáron David Zwirnert, New York-i galériatulajdonost az online adománygyűjtés ötletével, aki rendelkezett online aukciós tapasztalatokkal.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Történelmi elnökválasztás elébe nézünk, és mindent meg akarok tenni, amivel támogathatom Joe Bident és Kamala Harris-t. Az elmúlt pár hónap során több mint száz művész ajánlotta fel munkáját az árverésre, ami bizonyítja, hogy a művészvilág milyen erősen támogatja a demokrata jelöltek kampányát[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Zwirner.

A felajánlott művek között a legnépszerűbb motívum az amerikai zászló – még Jasper Johns 1973-ban készült egyik lobogós festménye, Robert Longo lengedező zászlaja vagy Jeff Koons lufizászlója, ami vagy kipukkad, leereszt vagy magasba száll. A csatlakozó alkotók közül sokan régóta foglalkoznak közéleti ügyekkel, mint Cindy Sherman, Betty Saar vagy Marilyn Minter. Van sok fiatal, például Christine Sun Kim és Christina Quarles, de a szervezőkhöz eljutottak elhunyt művészek munkái is, Robert Rauschenbergé vagy John Baldessarijé.

Miért álltak be Joe Biden mögé az amerikai művészek?

Shepard Fairey, aki 2008-ban készítette Barack Obamáról a Hope feliratos portrét, elmondta: részvételével John Lewis idén elhunyt képviselő és polgári jogi aktivistának állít emléket és fejezi ki háláját az emberiség érdekében végzett szolgálatáért.

“Obama Hope” – Shepard Fairey #art #artistsoninstagram #artwork #artoftheday #modernart #modernartists #modernartist #modernartwork #fineart #artist #ilustration #contemporaryart #contemporarypainting #followartist #followart #shepardfairey #shepardfaireyart #shepardfaireyartwork #shepardfaireyartist #obamahope

No Description

Több nagyvárosi művész hangsúlyozta, hogy a sürgető környezetvédelmi kérdések, a klímakatasztrófa miatt szavaz a jelenlegi klímaszkeptikus elnök ellen.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Gyakran elfelejtjük, hogy a bolygó sokkal régebb óta létezik, mint az emberi faj, és hogy csak vendégek vagyunk itt. Nincs jogunk kizsákmányolni a Földet. Aki Trumpra szavaz, az egyben az erdeink, óceánjaink és egyéb természeti értékeink és az ökoszisztéma felturbózott tönkretételére szavaz. Számomra Trump az emberiség minden romboló és ostoba megnyilvánulásának esszenciája[/perfectpullquote]

– jelentette ki a Los Angeles-ben alkotó Doug Aitken.

Gördeszkákkal harcol Donald Trump ellen egy művész

Donald Trump a harmadik elnök, aki ellen alkotmány felelősségre vonást kezdeményeznek. Még decemberben szavazta meg a kongresszus az impeachment eljárás lefolytatását. Két fő vádpont van Trump ellen: a hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása. Az eljárás kiváltója Trump nyári megbeszélése az ukrán elnökkel.

„Azért csatlakoztam, mert az életünk múlik rajta. Országunk a legkeményebb hangú viták után a valaha volt legfélelmetesebb, sorsdöntő elnökválasztás előtt áll, amelynek tétje, hogy megvédjük az országot azoktól a bűnözőktől, akik jelenleg bitorolják a hatalmat. További négy évnyi klímatagadás után a klímakatasztrófa kellős közepén nehéz lesz a legjobbakban bízni. Sosem volt még ennyire sürgető a helyzet. Ez az elnökválasztás eldönti, hogy mint emberiség túlélünk-e vagy sem” – fogalmazott Kenny Scharf New York-i művész.

https://www.instagram.com/p/CFPJB-Vn9zo/

Az aukció Biden kampányának művészettel kapcsolatos egyik része csupán. A stábból négyen felelnek a művészeti kezdeményezésekért, köztük George Stevens Jr, az Amerikai Filmintézet egyik alapítója. Az alkotásokra kikiáltási ára 2500 és 350 000 dollár között mozog, október 8-ig lehet rájuk licitálni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból