Egy új tanulmány szerint Oroszország lakosságának több mint fele hisz a boszorkányokban, amelyek "átkokat vagy olyan varázslatokat szórhatnak ki, amelyek rossz dolgokat idéznek elő".

A „Boszorkányság hiedelmei a világban: Feltáró elemzés” című tanulmány a PLOS ONE folyóiratban jelent meg, amit a DailyStar szemlézett. Kiderült, hogy a 95 országban megkérdezett felnőttek átlagosan 40%-a hisz a boszorkányságban, ami azt jelenti, hogy Oroszországban (56%) az átlagosnál magasabb a hívők száma.

Ezenkívül a tanulmány szerzői azt mondták, hogy eredményeik valószínűleg alábecsülik a boszorkányságba vetett hit valódi mértékét világszerte. A sor vége felé az Egyesült Államok foglalt helyet, alig több mint 16%-kal.

A tanulmány azt is megpróbálta megmagyarázni, hogy miért eltérő a hívők száma a különböző országokban, és arra a következtetésre jutott, hogy a “gyenge intézményekkel” és “rossz minőségű kormányzással” rendelkező országokban élők nagyobb valószínűséggel félnek a boszorkányoktól.

Történelmileg a boszorkányos hiedelmek egyik fő társadalmi funkciója a társadalmi kohézió érvényre juttatása és a rend fenntartása volt azokban a társadalmakban, amelyekben nem léteznek erre alternatív mechanizmusok.

“Ez egy olyan ország is, amely nagyon vékony szociális védőhálót kínál, és ahol az emberek nagy arányban vannak kiszolgáltatva a kedvezőtlen sokkoknak (például betegségeknek és szegénységnek), és így próbálják megmagyarázni az életükben előforduló szerencsétlenségeket (beleértve, hogy természetfeletti erőknek tulajdonítják őket, mint a boszorkányság).”

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.