Kolumbia hétfőn részben dekriminalizálta az abortuszt, miután az ország alkotmánybírósága a legalizálás mellett döntött a terhesség 24. hetéig bezárólag.

Nagy győzelem

Ezzel Kolumbia is beállt azon országok sorába, amelyben már nem számít a terhességmegszakítás bűncselekménynek, ez pedig jelentős győzelemnek számít a térség feminista mozgalmainak, akik több mint 20 éve harcolnak – írta a CNN

Az abortuszjogok védelmezői hétfőn a fővárosban, Bogotában és más nagyvárosokban tartott felvonulásokkal reagáltak, és kiemelték, hogy ez a lépés tükrözi a beavatkozással kapcsolatos nézetek szélesebb körű változását a régióban. Kolumbiában az abortusz eddig csak három esetben volt legális: ha a nő élete vagy egészsége veszélyben van, ha a magzat olyan rendellenességekkel rendelkezik, amelyek miatt nem életképes, vagy ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés eredménye.

24. hét után még mindig illegális

A bíróság döntése szerint mostantól a terhesség 24. hetéig abortuszt kérő nők nem számíthatnak büntetőjogi felelősségre vonásra. A 24. hét után, viszont az abortusz továbbra is illegális marad, kivéve, ha a három említett körülmény egyike fennáll.
2006 óta a kolumbiai büntető törvénykönyv szerint a nők, akik e körülményeken kívül akartak véget vetni a terhességüknek, akár 54 hónap börtönbüntetésre is számíthattak. Kolumbiában évente több száz nő ellen folyik nyomozás illegális abortuszok miatt. Mások titkos abortuszhoz folyamodnak, ami a régió többi részén elterjedt és gyakran nem biztonságos gyakorlat.

Bár a börtönbüntetések ritkák, az abortuszjogok szószólói szerint a gyakorlat kriminalizálása félelem és gyanakvás légkörét teremti meg a betegek és az orvosi osztály között. Nemrégiben arról írtunk, hogy gyakorlatilag ellehetetlenült a terhességmegszakítás törvényes lehetősége Lengyelországban, miután a tiltakozáshullám után a lengyel kormány kihirdette Európa legszigorúbb abortusztörvényét. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.