Egy georgiai szövetségi bíró ideiglenesen megakadályozta, hogy a légierő egyik keresztény tisztje beoltassa magát koronavírus ellen.

Ellentétes a hitével

A tiszt vallási felmentést kért, mivel azt állította, hogy az oltás beadása sérti a hitét, miszerint „teste a Szentlélek temploma”, a végzést pedig egy hónappal azután adták ki, hogy a légierő tisztje pert indított az oltási mandátum következtében – írta az NBC News.

A kereset szerint a tiszt őszintén hisz abban, hogy az abortált magzati szövetből származó, vagy annak kifejlesztése során tesztelt oltóanyag felvétele sérti a lelkiismeretét és teljességgel ellentétes a hitével, amelyről nem tudja, hosszú távon milyen hatással lenne rá.

A georgiai Robins légibázison állomásozó tiszt 2020 decemberében kapta el a koronavírust, azóta pedig kétszer is pozitív lett az antitestekre. Ügyvédje, Stephen Crampton ujjongott a bírósági döntés miatt, mivel véleménye szerint ez egy hatalmas győzelem a vallásszabadság számára.

99%-át nem fogadják el a kérelmeknek

Tilman E. Self III. kerületi bíró elmondta, hogy a légierő az összes vallási kérelem 99,76 százalékát elutasította, egyedül az elmúlt két hétben fogadtak el a beérkezők közül 9-et. Hozzátette, hogy a valláshoz köthető kérelmek ilyen markáns elutasítása alapján a bíróság könnyen meg tudta állapítani, hogy a légierő vallási jogok védelmére irányuló eljárása csak látszólagos és egyáltalán nem őszinte.

A bíró úgy nyilatkozott, hogy Amerikának olyan hadseregre van szüksége, amely elég erős ahhoz, hogy elhárítson bármilyen ellenséget, ugyanakkor tiszteletben is tartsa, illetve megvédje a szolgálati tagok alkotmányos és törvényes vallási jogait. A légierő szóvivője közölte, hogy tartják magukat a bírósági végzéshez, amíg az ügy jogilag nem rendeződik.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.