Fertőző betegségek mindig voltak, vannak és lesznek is – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos csütörtökön. Emlékeztetett, hogy Magyarországon is megjelentek a majomhimlő tünetei, elsőként egy 38 éves férfinál igazolták a betegséget.

Azért majomhimlő, mert egy majomnál azonosították először, de a fő terjesztői a rágcsálók – magyarázta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Elmondása szerint a betegség leginkább állatról állatra terjed, és nagyon ritka, hogy emberek is elkapják.

A tiszti főorvos szerint emberről emberre nagyon nehezen terjed, csak akkor, ha közeli kontaktusba kerülünk másokkal. Példaként említette az együttélést és a szexuális kapcsolatot. Hozzátette, hogy nagyon ritkán tárgyakkal is el lehet kapni a fertőzést, törölközővel vagy ágyneművel is van rá esély. Légi úton kizárt, hogy elkapjuk.

Ha megbetegszünk, először fej- és izomfájdalom, majd nyirokcsomó-duzzanat jelentkezik. Ezek után jelentkezhetnek a hólyagok: először az arcon, majd a tenyéren és a test többi részén. A betegség 2-4 hétig tart és kezeletlenül gyógyul. A hólyagok először pörkösödnek, majd leválnak.

Kapcsolódó cikk

Müller Cecília elmondta, hogy nem kell félni, mint korábban a koronavírus esetében, hogy átadjuk a betegséget másnak.
Azonban szükséges, hogy a beteg karanténban legyen, és el legyen különítve az egészséges emberektől.
Az eddig ismert maximális lappangási idő 21 nap volt – mondta a tiszti főorvos.
A betegség elleni védőoltással kapcsolatban kijelentette, hogy csak ott lehet indokolt, ahol nagyon sok beteg van. Itthon a fekete himlő elleni védőoltás áll rendelkezésre, ami a vizsgálatok szerint 85 százalékban véd a fertőzéssel szemben.
A koronavírusról Müller Cecília elmondta, hogy a szakma nagyja szerint kell némi esetszám-növekedésre számítani ősszel. Idehaza továbbra sincs jelen a BA. 4-es és a BA. 5-ös variáns.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet