A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) tiltakozik a Munka törvénykönyvének módosításai ellen, amelyek állításuk szerint súlyosan sértik a munkavállalók jogait.

A MASZSZ szerint van néhány gondosan elrejtett módosítás a Munka törvénykönyvének változtatásának tervezetében, amelyek komoly gondot okozhatnak a munkavállalóknak, írjaBlikk.

A tervezet szerint a munkáltató megtagadhatja a fizetett szabadság kiadását a kért időpontban, vagyis gyakorlatilag megfosztanák a munkavállalókat az eddig 7 napban meghatározott szabadság önálló szabad felhasználási jogától. Ez MASZSZ elnöke, Zlati Róbert szerint nemcsak a munkavállalói jogok korlátozását jelenti, hanem munkáltatói visszaélésre is lehetőséget ad.

A másik módosítás szerint a munkáltató felmondásra bírhatja azokat a munkavállalókat, akik megváltozott egészségügyi állapotuk miatt nem tudják ellátni korábbi munkakörüket. A jelenleg hatályos szabályok alapján ebben az esetben a munkáltató köteles felajánlani könnyebben elvégezhető feladatot, és csak akkor mondhat fel neki, ha erre nincs lehetőség, és meg tudnak állapodni. Ez esetben kizárólag tisztességes végkielégítés mellett lehet megszüntetni a munkavállaló munkaviszonyát.

A kormány javaslata ezzel a szociális és jogi szempontból is indokolt megoldást fogja most megszüntetni. Ez egyrészt diszkriminatív jellegű, hiszen az egészségi állapotuk alapján tesz különbséget a munkavállalók egyes csoportjai között

“Másrészt nincs összhangban a munkáltató foglalkoztatási és bérfizetési kötelezettségével sem” – magyarázta az elnök. A MASZSZ felszólította a kormányt, hogy ne a munkavállalók kárára módosítsa a törvényt, s főleg ne úgy, hogy azzal megfosztja a munkavállalókat a szabadsággal való önálló rendelkezés jogától.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.