Rekordösszegű állami támogatást kap a német kulturális szféra

A kulturális miniszter szerint jelzésértékű, hogy az állam ilyen fokú támogatást nyújt a kultúra számára a gazdasági válság ellenére is. 

Bőkezű német parlament

A koronavírus miatti korlátozó intézkedések nagyon súlyosan érintették a kultúra minden részét. A bezárt múzeumok elbocsátásokkal fenyegettek visszaeső forgalmuk és bevételeik miatt. Az előadóművészet minden ága nagyon nehéz és bizonytalan helyzetbe került az elmaradó fesztiválok, koncertek és színházi előadások miatt. A filmiparban a forgatások leállása a mozikat is veszélyeztették. Most viszont örömhírről számolhatunk be: a német kulturális szféra jelentős állami forrást kap. A német parlament alsóházának költségvetési bizottsága rekordösszegű, 2,1 milliárd eurós kulturális költségvetést fogadott el, írja a The Art Newspaper.

Nemet Kultura Koltsegvetes
A német parlament épülete / Fotó: Christian Lue

A szövetségi költségvetés fogja 2021-ben finanszírozni többek közt a Bayreuth-i Fesztiválszínház felújítását, a berlini múzeumok megújulását, a gyarmatosító múlttal kapcsolatos projektet és a Berlini Zsidó Múzeum ingyenes belépőjegyeit.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Bár a kultúra finanszírozását Németországban nagyrészt a 16 állam biztosítja, a szövetségi kormány pénzügyi támogatása évről-évre növekedő tendenciát mutatott. A 2021-es kulturális költségvetés 155 millió euróval kap többet az idei évihez képest.

A kultúra és a média ilyen nagyvonalú elismerése a parlament által ezekben a nehéz időkben különös jelentőséggel bír

– jelentette ki Monika Grütters kultúrminiszter. 

Folytatódhat az elrabolt műkincsek visszaszolgáltatása 

Közel 85 millió eurót allokáltak a Bayreuth-i Fesztiválszínház felújítására, amelyet Richard Wagner építtetett saját operáinak színpadra állításához. 76 millió eurót kap a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány, a berlini múzeumokat fenntartó szervezet, miután egy kormányjelentés megállapította, hogy az intézmény régóta alulfinanszírozott. A Berlini Zsidó Múzeumot jövőre további 3,2 millió euró illeti meg a belépődíjakból származó bevétel kompenzációjaképpen. 1,75 millió euró kerül kiosztásra kutatásra, ide tartoznak a gyarmatosító múlthoz kapcsolódó vizsgálatok is. Két nagy történelmi múzeum, a berlini Német Történeti Múzeum és a bonni Haus der Geschichte 6,2 millió eurón osztozik állandó kiállítási anyagaik modernizálása céljából.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

1,5 millió euróval emelik meg a Német Eltűnt Műtárgyak Alapítvány költségvetését. Az alapítvány olyan szervezeteket támogat, amelyek a nácik által a 2. világháború során eltulajdonított, a gyarmatosítás korában megvásárolt vagy a kelet-német hatóságok által elkobzott műkincsek eredeti tulajdonosát derítik fel. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból