Ha az alábbi viselkedések valamelyikét tapasztalod a környezetedben, esélyes, hogy az illető mentális egészsége veszélyben van.

Látványos SOS-jelzések

Ha egy szerettünkön azt vesszük észre, hogy nehézségei vannak, természetesen szeretnénk neki segíteni, de gyakran nem tudjuk, mi is lenne a célravezető. De vannak olyan jelek, amelyekből rájöhetünk, hogy ismerősünk nem csak egy múló problémával szembesül, hanem komolyan bajban van.

A Bright Side összegyűjtötte, hogy melyek a leggyakoribb vészjelzések, amelyekre nem árt odafigyelnünk.

Érzelmi kitörések kezelése

Pszichologia Nehezseg Viselkedes Megvaltozasa 1

Mindannyiunknak szükségünk van arra, hogy levezessük az érzelmeinket. Az egészséges mértékű érzelmi robbanást az különbözteti meg a már kórostól, hogy mennyire áll arányban az azt kiváltó helyzettel. Ha valaki apróságokon is képes felkapni a vizet, végtelenül elszomorodni vagy örömujjongásban kitörni, akkor az azt mutatja, hogy segítségre van szüksége. Különböző módon fejezzük ki az érzelmeinket, de érdemes odafigyelni, ha valaki viselkedésében jelentősebb változás áll be.

Túl sok alvás vagy álmatlanság

Pszichologia Nehezseg Viselkedes Megvaltozasa 2

Az állandó ásítozás, a lecsukódó szemhéjak vagy a napközbeni elbóbiskolás mind arra mutat, hogy az illető álmatlanságban szenved. Ha pedig valaki napközben is aludna, az depresszióra vagy szorongásra utalhat, amivel fel kell keresni egy pszichológust.

Heves reakciók vagy szélsőséges kockázatvállalás

Pszichologia Nehezseg Viselkedes Megvaltozasa 3

Ha valaki hirtelen elkezd az extrém kihívások iránt érdeklődni vagy nemtörődöm módon kezd el viselkedni a mindennapokban az olyan veszélyforrásokkal szemben, mint például a gáztűzhely vagy az áram, az arra utalhat, hogy lelkileg nincs rendben. Ha a viselkedése váltakozó szélsőségekben nyilvánul meg, az pedig érzelmi kiégéshez is vezethet.

Megváltozik a külseje

Pszichologia Nehezseg Viselkedes Megvaltozasa 4

A lelki bajok egyik leglátványosabb jele a testsúlyváltozás, mind a hízás, mind a fogyás. Figyeljünk oda arra is, ha valaki elhanyagolja a külsejét vagy a személyes higiéniát.

Idegesség

Pszichologia Nehezseg Viselkedes Megvaltozasa 5

A túlzott lelkesedés is a feszültség és a nyugtalanság jele. Az ilyen ember lobbanékony, vagy úgy érzi, hogy folyamatosan csinálnia kell valamit. Bár az idegesség természetes érzelmünk, túlzott stresszhatás alatt is előjöhet. Ha tehát valaki pihenés és a szabadidő kellemes eltöltése helyett is folyton valamilyen tevékenységbe vagy új hobbiba akar fogni, az arra utalhat, hogy pszichésen nem igazán stabil.

Kapcsolatteremtési nehézségek

Pszichologia Nehezseg Viselkedes Megvaltozasa 6

Ha az egyik szerettünk folyton csak egyedül akar lenni, az is lelki problémákat jelezhet. Ha állandóan lemondja a közös programokat, visszahúzódik a társaságból, akkor erősen gyanakodhatunk arra, hogy kapcsolatteremtési problémái vannak.

Agyi köd vagy szétszórtság

Pszichologia Nehezseg Viselkedes Megvaltozasa 7

Amikor eltompul egy illető agya, nem képes a megszokott módon koncentrálni. Mintha az érzelmei és gondolatai is lezsibbadnának, a külső szemlélő pedig azt veszi észre, hogy a napi rutintevékenységekhez is nagyobb odafigyelés szükséges a részéről. Nehezebben rendezi a gondolatait, nem képes tervezni. Stresszhatás alatt ez az érzés természetesnek mondható, de ha valakivel ez gyakran előfordul, az egy vészjelzés a körülötte élők számára.

Kritikus szemlélet

Pszichologia Nehezseg Viselkedes Megvaltozasa 8

Az egészséges önkritika segít az akadályok legyőzésében és abban, hogy eredményesebbek legyünk. De ha valaki túl kritikus önmagával szemben vagy apróságok miatt is másokat hibáztat, az a depresszió egyik tünete lehet.

Túlérzékenység a kritikával szemben

Pszichologia Nehezseg Viselkedes Megvaltozasa 9

Nem kellemes, ha valakit erősen bírálnak, de ha valaki túlreagálja a legkisebb építő kritikát is, az arra utal, hogy valami nincs rendben vele. Ha korábban megfelelően viselte a kisebb hibáira adott reakciókat, most viszont minden bíráló szó csak olaj a tűzre, akkor érdemes rá jobban odafigyelni, hiszen a túlreagálás is a depresszió egyik megnyilvánulási formája lehet.

Túlgondolás

Pszichologia Nehezseg Viselkedes Megvaltozasa 10

Ha valaki arról kezd el beszélni, hogy mit csinált rosszul, minden döntését megkérdőjelezi vagy folyton a legrosszabbra gondol, akkor kezdjünk el gyanakodni, hogy az ismerősünk depresszióközeli állapotban lehet vagy túl gyakran éri stressz.

Ha érdekel a pszichológia, számos ilyen témájú cikket találhatsz Életmód rovatunkban, például ezt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet