Ha olyan típus vagy, aki a sütőt hibáztatja, mikor valami nem jön össze, nem vagy egyedül. Sokszor a megszokások, a kapkodás vagy a tévhitek tönkreteszik a végeredményt a konyhában.
A rossz szokásokon változtatni nehéz, de megmutatjuk a leggyakoribb főzési hibákat, amikből sokat tanulhatsz.
Egyenesen a fagyasztóból kivéve kezded el sütni a húst
Sokan vannak, akik fagyott állapotban kezdenek el dolgozni a hússal. Ez nagy hiba, hiszen a hús kívülről ugyan átsültnek fog tűnni, de belül nyers marad. A legjobb, ha előző este kiveszed a fagyasztóból. Teheted a hűtőbe 24 órára főzés előtt, így lesz elég ideje kiolvadni.
Ugyanazzal a késsel vágsz mindent
Tévednek azok, akik szerint időt lehet spórolni azzal, ha mindenhez egyetlen kést használ az ember. A megfelelő kés ugyanis gyorsabbá és könnyebbé is teszi a főzést. Húshoz nagyobb kés az ideális, zöldségekhez, gyümölcsökhöz, szárnyasok kicsontozásához pedig válassz kisebbet, kenyér szeleteléséhez pedig recézett pengéjűt.
Kevergeted a rizst
Talán csak ellenőrizni akarod, megkóstolnád, de ettől csak ragacsosabb lesz. A keverés hatására keményítő válik ki a rizsszemekből, ráadásul el is töröd őket.
Főzés közben ne kevergesd a rizst, de az is fontos, hogy megfelelő mennyiségű vízben készítsd. Általában fél bögre rizshez 1 bögre vizet kell adni, ez persze függ a rizs fajtájától is. Kevergetés nélkül várd meg, míg készre fő, ami fehér rizsnél 15-25 perc, barna rizsnél pedig körülbelül 45 perc.
Rögtön felszeleteled a steaket
Kapcsolódó cikk
9 főzési szokás, amiről nem gondoltuk, hogy veszélyes lehet
Az élelmiszerek tárolása szempontjából kockázatosnak tartott hőmérsékleti tartomány 5-60 fok között van. Ebben a hőmérsékleti tartományban ugyanis a baktériumok gyorsan szaporodnak.
Ez egy nagyon gyakori hiba, sokan felszeletelik azonnal a húst, amint az elkészült. Néhány percig pihennie kell sülés után, mivel a hő még dolgozik benne, és ez garantálja, hogy szaftos maradjon.
Nem megfelelő olajat használsz
Nem minden olaj egyforma. Van, amivel sütni, pirítani lehet, de vannak, amelyeknek kellemetlen íze lesz a magas hő hatására. A sötét színű, erősebb ízű olívaolajat elsősorban hidegen érdemes használni, vagy csak nagyon alacsony hőmérsékleten való főzéshez. 190 ºC felett nem javasolt.
A növényi olajok, mint a napraforgóolaj, ideálisak sütéshez, pirításhoz. A kukoricaolaj lágyabb, használhatjuk tészták sütéséhez, pirításhoz, olajban való sütéshez. A repceolajjal szintén süthetünk, grillezhetünk, piríthatunk.
A még hideg edénybe teszed bele a hozzávalókat
Másik gyakori hiba, hogy nem várod meg, hogy a serpenyő átforrósodjon, hanem akkor teszed bele az alapanyagokat, amikor az még hideg. Ettől sokkal több olajat szívnak magukba. Először forrósítsd fel az edényt, majd tedd bele az olajat, és ezután kerüljenek bele az alapanyagok. A serpenyő 2-3 perc alatt felmelegszik.
Nem kóstolsz főzés közben
Kapcsolódó cikk
5 élelmiszer, amit soha ne moss meg és 5 másik, amit mindig moss meg főzés előtt
A tojást gyakran speciális anyaggal kezelik, hogy megvédjék a baktériumoktól. A vízzel lerombolod ezt a védelmet, ezért ne mosd meg soha a tojást.
Bármilyen ételt is készítesz, fontos, hogy közben ellenőrizd az állagát, az ízét. Ezzel elkerülheted, hogy hibázz és hogy más legyen a végeredmény, mint amilyet szerettél volna.
Olajat adsz a tészta főzővízéhez
Ezzel nemcsak hogy nem tudod megakadályozni, hogy a tészta összeragadjon, de még nehezebbé is teszed a tésztát, és a szósz sem fog rátapadni. A zsiradék ugyanis nem elegyedik a vízzel.
A lefolyóba öntöd a tésztáról a vizet
Általában nem foglalkozunk a tészta főzővízével, hanem egyenesen a lefolyóba öntjük, mikor leszűrjük a tésztát. Ez nagy hiba, hiszen ezt a keményítőben gazdag vizet felhasználhatnád szószok ízesítéséhez és sűrítéséhez. Jóval krémesebb lesz a szósz, ha a tészta főzővízével készíted.
Nem jól vágod fel a hagymát
Folyton kisírod a szemed hagymavágás közben? Ennek az az oka, hogy mikor vágjuk a hagymát, roncsoljuk a sejtjeit, amelyek a szemet irritáló gázokat bocsátanak ki.
Ezt elkerülheted, ha éles késsel a hagyma rostjainak irányát követve végzed a szeletelést, ahogyan a csíkok a hagyma gyökerétől a szára irányába futnak. A legkevésbé akkor könnyezel, ha csíkokra vágod a hagymát.
A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.
Kapcsolódó cikk
11 szokás, ami anélkül roncsolja az egészségünket, hogy észrevennénk
Sokszor nem tudjuk, rosszat teszünk magunknak.