Mi lett volna, ha Anthony Walker életben marad? A BBC egy rasszista támadásban elhunyt fiatalember elképzelt életét viszi filmre

A BBC megfilmesíti Anthony Walker elképzelt életét, aki 2005-ben, 18 évesen egy rasszista támadásban vesztette életét.

Egy elveszett élet, megannyi beteljesületlen álom

A Black Lives Matter mozgalom máris jelentős hatást gyakorol a filmiparban uralkodó hozzáállásra. Az már világosan látszik, hogy az amerikai mozifilmekben át kell értékelni a rendőrség ábrázolását. Azt is újra kell gondolni a filmkészítőknek, hogyan mutatnak be olyan klasszikus darabokat, mint az Elfújta a szél vagy milyen módon lehet parodizálni a feketéket. Vélhetően a rasszista indíttatású gyilkosságok témáját a közeljövőben számos film fogja feldolgozni, a BBC-nél máris tervben van egy valós esetből kiinduló történet megfilmesítése.

toheeb jimoh anthony walker bbc film
Toheeb Jimoh / Fotó: Getty Images

2005 nyarán brutális rasszista támadásban életét vesztette egy brit fiatalember, Anthony Walker. Fehér barátnőjével és unokatestvérével egy huytoni buszmegállóban várakoztak, amikor faji alapon beléjük kötött két férfi. Az egyikük jégcsákánnyal megsebesítette Walker fejét, aki néhány óra múlva meghalt. A támadókat, Michael Bartont és Paul Taylort elítélték, jelenleg is börtönbüntetésüket töltik.

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára A rasszizmusellenes filmek történelme: 12 év rabszolgaság A George Floyd halálát követő, rasszizmus elleni amerikai, és később világszerte kibontakozó tüntetések elgondolkodtatnak azt illetően, valójában mennyit is tudunk a problémáról, annak forrásáról. A fekete kultúrában számos momentumát ismerhetjük fel az elnyomásnak, az értelmetlen megkülönböztetésnek és igazságtalan előítéleteknek.

Jimmy McGovern író azonban nem a 18 évesen meggyilkolt Walker addigi életét készül filmre vinni. A koncepció szerint a filmdráma azt kívánja bemutatni, mi lett volna, ha a fiú nem veszti életét, írja a BBC.

Anthony Walker 10th Anniversary: A BayTV News Special

A special report for the tenth anniversary of the racially motivated murder of Huyton teenager, Anthony Walker. Charlene Smith spoke to Anthony’s Mum and Sis…

Walker édesanyja, Gee kereste fel McGovernt azzal az ötlettel, hogy érdemes lenne bemutatni „Anthony beteljesületlen álmait, a benne rejlő képességek kibontatkoztatását és hogy milyen hatása lehetett volna mások életére”.

McGovern többszörös BAFTA-díjas alkotó. Számos televíziós sorozatot is írt, többek között a Crackert vagy a Hillsborough című dokumentumfilmet az 1989-es futballstadion-tragédiáról, amelyben közel száz szurkoló vesztette életét.

Túlmutat az egyénen

„Azért kerestem fel Jimmy-t, mert ő a legalkalmasabb arra, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen súlyos üzenetértéke van egy olyan életnek, amely nem teljesedhet ki. Anthony beteljesületlen álmai soha nem valósulhatnak meg” – nyilatkozta Gee Walker, az édesanya.

Lionel Richie életét megfilmesítik, mert Elton Johnnak és Freddie Mercury-nak bevált

A produkció, amelynek forgatókönyvét Pete Chiarelli írja, az All Night Long (Egész éjszakán át)munkacímet kapta – számolt be róla a The Hollywood Reporter . A cím Richie 1983-as számára utal, ami annak idején felkerült a zenei toplista csúcsára. A film a hollywoodi szaklap értesülése szerint az Abba dalaiból készült Mamma Mia!

Walker és McGovern már néhány éve ismerik egymást, így az író „kutyakötelességének” érezte, hogy eleget tegyen az anya kérésének.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egészen új történetmesélési módszert kellett kitalálnunk, és így jutottunk el a „mi lett volna, ha” koncepciójához, hogy az elvesztett lehetőségeket mutatjuk be. Az egyetlen valós esemény a filmben Anthony halála lesz[/perfectpullquote]

– mondta McGovern.

Az egész estés film címe Anthony lesz, a címszerepet Toheeb Jimoh fogja alakítani. A BBC szakértője, Piers Wenger szerint a történet egy olyan fiatalemberről szól, aki tragikus körülmények között nem csak az életét vesztette, hanem halálával egyidejűleg elveszett az az élet is, amelyet megélhetett volna.

Spike Lee először kiállt Woody Allen mellett, majd másnap belátta, tévedett

Miután Spike Lee – Scarlett Johanssonhoz hasonlóan – előző nap még támogatásáról biztosította Woody Allent és bírálta azokat, akik nem engednék szóhoz jutni életrajzi könyvén keresztül a híres rendezőt, másnap Lee meggondolta magát és belátta, hogy bizonyos dolgok nem megbocsájthatók.

„Amikor megtörtént eseményeket viszünk filmre, nagyon körültekintően kezeljük a történetben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyének életét, de a cselekmény szélesebb társadalmi vetületét is figyelembe vesszük. Anthony esete tökéletes példa erre” – mondta Wenger.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból