Závada Péter Demeter Szilárdról: Nem irányíthatja a magyar kultúrát olyan ember, aki vállaltan lenézi azt

Ismét kiverte a biztosítékot Demeter Szilárd nyilatkozata, írók, költők reagáltak arra, amit Parti Nagy Lajosról és a magyar kultúráról mondott.

Akadnak kedvencei a magyar irodalmon belül, de ha lehetne kukázná a 80%-át

Demeter Szilárddal hétfőn jelent meg egy interjú a Telex oldalán, amiben a magyar kultúra szegmenseit járják végig. Ahogy azt már megszokhattuk, ezen a téren is igen megosztó és markáns véleményeket forgalmazott meg a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Azt nyilatkozta, a magyar irodalom nyolcvan százalékát kukázná.

Az irodalom témáját boncolgatva elmondta, hogy számára Rilke, Arany János és Kemény István alkot olyat, amit ő szívesen olvas, Parti Nagy Lajos utóbbi műveivel azonban nincs kibékülve.

Parti Nagy Lajos irodalmi nagyságához képest szarokat ad ki mint szépirodalmi mű

– fejtette ki a „magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért” felelő Demeter Szilárd.

A filmekben is talált némi kivetnivalót, a színházat pedig egyenesen gyűlöli. Utóbbihoz elmondása szerint személyes negatív élmények fűzik, de számára olyan színházba járni, mint másnak fogorvoshoz. Előbbivel pedig az a problémája, hogy a filmeben hallatszik, nem filmszínészek játszák.

Bár rádiót nem hallgat, mert „mint minden normális ember, aki nem akar szart hallgatni” Spotify-t használ. Ebben a blokkban dicsérte Lovasi András, a Tankcsapda és Ferenczi György munkásságát, viszont megemlítette Fluor Tomi Mizu című dalát, amit szerinte előbb-utóbb be fognak tiltani, mert az egy:

hagyományos, Nyugat-európai kulturális identitást erősítő nóta, egy heteroszexuális kampánydal.

Ennek kapcsán mondta, hogy szerinte a Petőfi Rádiónak a magyar fiatalok életmódjának formálásra lenne az egyik fő feladata és ő ebben, mint „a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért” felelős miniszteri biztos nagyon szívesen vállal feladatot.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Demeter Szilárd profi a trollkodásban

Hirdetések

Az interjú megjelenése után több író is reagált Demeter véleményére. Grecsó Krisztián és Nyáry Krisztián egy-egy Parti Nagy verset posztoltak közösségi oldalukra, Závada Péter és Péterfy Gergely szintén Facebook bejegyzésben reflektált a Telexen elhangzottakra.

Magyar íróként tiltakozom Demeter Szilárd, a PIM főigazgatójának immár rendszeressé vált, kultúrpolitikushoz méltatlan hangvételű kijelentései ellen, melyekkel hétről hétre a magyar irodalmat, színházat, zenét és filmet gyalázza, ezáltal pedig nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe. Szolidaritásomat fejezem ki továbbá Parti Nagy Lajos és minden olyan alkotó iránt, akikről az igazgató úr személyesen is méltatlanul nyilatkozott. Nem irányíthatja a magyar kultúrát olyan ember, aki vállaltan lenézi azt

– írja Závada Péter.
Péterfy szerint az egész NER alapja trollkodás, amin belül Demeter Szilárd már profivá vált és:

egész jól felméri, mit kell mondani ahhoz, hogy még a jobb érzésű fideszesek is úgy érezzék, legszívesebben a föld alá bújnának szégyenükben.

Závada Pál a Népszavának adott nyilatkozatában reagált Demeter szavaira:

A vonatkozó kijelentések ezúttal is minősíthetetlenek, azokat fölidézni még annyiban sem szeretném, hogy megütközésemet megindokoljam. Akit pedig ez a nyilatkozó a mosdatlan szájára vett (Parti Nagy Lajos – a szerk.), szakmánk legkiválóbbjainak egyike, ráadásul jó barátom – részletezzem ezek után, mi a véleményem?

Emellett még kitért arra is, hogy valójában nem kellene annyira komolyan venni Demeter véleményét, mert „bolond likból bolond szél fúj”, de nem lehet elmenni amellett, hogy mekkora hatalom van a kezében és mennyire jól tükrözi a jelenlegi kormány értékrendjét.

A Telex kivágott pár fontos mondatot

A nagy volumenű visszhangra természetesen Demeter Szilárd is reagált. Az Origónak adott interjút a témával kapcsolatban, ahol pontosított egy-két bevágott mondatot.

A Telex-interjúban azt nyilatkoztam: a kortárs magyar irodalom 80%-át kukáznám. Azt a Telex már nem vágta be, hogy hozzátettem: éppen ezért nem szeretek tartalmi döntéseket hozni, mert nem az én ízlésítéletem a mérvadó, de ezt is már leírtam, elmondtam kicsimilliószor. Kuratóriumok döntenek az ösztöndíjakról, könyvtámogatásokról, én látatlanban aláírom a döntéseiket, de van egy feltételem: olyan döntéseket hozzanak, amiket meg is tudnak védeni. A szám (80-20) nem véletlen: ma a Nyugatba írók kb. húsz százalékát olvassuk még, nyolcvan százalékát kirostálta az idő. Ilyen az irodalom természete.

Ahhoz, amit Parti Nagyról mondott még kiegészítette annyival, hogy:

nem az a bajom Parti Nagy Lajossal, amiket a hvg.hu-ra vagy bárhová ír, szólás- és véleményszabadság van. Hanem az a bajom Parti Nagy Lajossal, hogy a legújabb szépirodalmi alkotásai nem ütik meg az írói, költői nagyságának szintjét, szerintem szarok. Önmagában ezzel sem lenne baj, mindenki azt és úgy ír, ahogy akar, vagy éppenséggel kiszakad belőle. Csakhogy Parti Nagy Lajos a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagja. Életműve okán kap jelentős havi apanázst. A magyar adófizetőknek eddig közel 90 millió forintjába került az, hogy Parti Nagy Lajos eddigi irodalmi munkásságát jelentős magyar szerzőként másolásvédetten közzétesszük.

Ezt az összeget hasonlításképpen úgy magyarázta, hogy egy elhunyt kortárs magyar szerző életművéért az örökösök 2 millió forintot szoktak kapni, a DIA-tagok által választott élő szerzők pedig évente ennek a dupláját kapják, közpénzből.
Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet