A tudósok figyelmeztetést adtak ki a strandolóknak, mivel gyilkos cápák az Egyesült Királyság vizei felé tarthatnak.

Az a fránya éghajlatváltozás

Egy új kutatás szerint a tigriscápák vándorlási mintái észak felé mutatnak az éghajlatváltozás következtében, ami miatt a brit tengerpartok az elsődleges célpontok. A faj csak a második helyen áll a nagy fehér cápák mögött az ember elleni halálos kimenetelű támadások számában – számolt be róla a Daily Star.

A Miami Egyetem szakértői szerint, a minták változása a ragadozók mozgását a védett területeken kívülre helyezte, ami miatt a cápák jobban ki vannak téve a kereskedelmi halászat veszélyeinek. A tanulmány feltárta, hogy a tigriscápák mozgásának helye és időzítése az Atlanti-óceán északi részének nyugati oldalán megváltozott az óceánok hőmérsékletének emelkedése miatt.

Kapcsolódó cikk

A kutatók elmondták, hogy a tigriscápák vonulását korlátozza, hogy meleg vizekben kellene maradniuk, mivel ők a legnagyobb hidegvérű csúcsragadozók a trópusi és a meleg-mérsékelt övi tengerekben. Míg az Egyesült Államok észak-keleti partvidékének vizei túl hidegek voltak a tigriscápák számára, a hőmérséklet jelentős felmelegedésének köszönhetően alkalmassá váltak a faj számára.

Az egész ökoszisztéma borul

A tanulmány vezető szerzője, Neil Hammerschlag professzor, az UM Shark Research and Conservation Program igazgatója és a kutatócsoport úgy fedezte fel az éghajlat által vezérelt változásokat, hogy elemezték a műholdjelzésű tigriscápák kilenc évnyi nyomon-követési adatait.

Mindezt a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Cooperative Shark Tagging Programjának közel 40 éves, hagyományos jelölési és visszafogási információinak, valamint a műholdból származó tengerfelszíni hőmérsékleti adatok kombinálásával.
Globalis-Felmelegedes-Gyilkos-Capak-Vandorlasa-Egyesult-Kiralysag-2
A tanulmány megállapította, hogy az elmúlt évtizedben, amikor az óceánok hőmérséklete az eddigi legmelegebb volt, a vízhőmérséklet minden átlag feletti, egy Celsius-fokkal történő emelkedésével a tigriscápák vándorlása nagyjából 250 mérfölddel távolabbra nyúlt a pólus felé, és a cápák is körülbelül 14 nappal korábban vándoroltak az Egyesült Államok észak-keleti partjainál.
A kutatók szerint az eredményeknek nagyobb következményei lehetnek az ökoszisztémára.
“Tekintettel a csúcsragadozóként betöltött szerepükre, a tigriscápák mozgásában bekövetkezett változások megváltoztathatják a ragadozó és a zsákmány közötti kölcsönhatást, ami ökológiai egyensúlyhiányhoz és az emberekkel való gyakoribb találkozásokhoz vezethet” – vonta le a következtetéseket a professzor.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.