A tudósok szerint a koronavírus-fertőzötteknél tünetek széles skálája jelentkezhet, beleértve a hasmenést is.

Azért annyira nem gyakori tünet

Az omikron mára a koronavírus domináns változata Amerikától az Egyesült Királyságon át Európáig, és számos olyan tünetet váltott ki, amelyekre a korábbi hullámokban nem volt példa.

Míg a hasmenés nem feltétlenül csak a vírus tünete, mivel sok egészségügyi állapot tüneteként szerepel, a CDC és a John Hopkins Medicine arra figyelmeztet, hogy ez árulkodó jel lehet. Utóbbi megjegyzi, hogy körülbelül a fertőzöttek 20%-a valószínűleg hasmenést tapasztal tünetként röviddel a vírus elkapása után – számolt be róla a Daily Star.

Míg a delta-variáns és az azt megelőző változatok könnyebben azonosíthatók olyan tünetekkel, mint az új és folyamatos köhögés, a láz, valamint az íz- vagy szaglás elvesztése, az omikron sokkal jobban beleolvad a mindennapokba, a szezonális betegségek tüneteibe, az influenzától és a megfázástól kezdve a téli rohamig.

Fontos a tünetek ismerete

A tünetek széles tartomány az enyhén eldugult orrtól az azonnali orvosi ellátást igénylő légzési nehézségekig mindenre kiterjedhet. Létfontosságú tehát, hogy az emberek a lehető leggyorsabban ismerjék a tüneteket és a lehető legkorábbi vizsgálatoknak is alávethessék magukat.

Az NBC Chicago megjegyzi, hogy a gyengült immunrendszerű embereknél a legvalószínűbb a hasmenés és más gyomor-bélrendszeri tünetek. Lehetséges, hogy ezek olyan emberek, akik felépültek a koronavírusból, bár a John Hopkins Medicine megjegyzi, hogy körülbelül 20%-nál valószínű, hogy röviddel a vírus elkapása utáni tünetként tapasztalja a hasmenést.

Ez természetesen nem az egyetlen tünet. Másoknál, például a fáradtság, a légzési nehézségek, az izom- és testfájdalmak, a fejfájás vagy a torokfájás, mind gyakoriak.

Fontos a tesztelés

Az NHS jelenleg azt tanácsolja, hogy bárki, akinek még enyhe omikron tünetei is vannak, végezzen PCR tesztet, maradjon otthon és senkit ne tegyen ki a fertőzés veszélyének.
Úgy tűnik, hogy az omikront olyan emberek is elkaphatják, akiknél már volt más vírustörzs. “Akkor is szigetelje el magát, ha korábban pozitív teszteredménye volt a COVID-19-re. Valószínűleg van immunitása a vírussal szemben, de nem világos, hogy meddig tart” – tette közzé az UKHSA.

Mint beszámoltunk róla, a kutatók arra számítanak, hogy az omikron megjelenésével a vírus egy idő után szimpla náthává változhat. Mint megírtuk, a Magyar Orvosi Kamara szerint ezért is fontos, hogy egyre több ember legyen beoltva és ezért kell a háziorvosoknak is több felelősséget vállalni a kormány utasításai szerint.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.