Szakértők arra figyelmeztettek, hogy egy nukleáris harmadik világháború következtében az Egyesült Királyság "megsemmisülne", és az egész bolygót "nukleáris tél" borítaná el biztonságos menedék nélkül.

A nukleáris háború témája ismét a hírekben szerepel Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai inváziójának eszkalálásáról szóló szeptember 21-i beszéde után. Az orosz elnök azt mondta, Oroszország “minden rendelkezésükre álló eszközt be fog vetni” válaszul a Nyugat és az Oroszországot “leigázni” próbálók általi “nukleáris zsarolására”.

Bár egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy Putyin betartja fenyegetéseit, a szakértők a Daily Starnak beszéltek arról, mi történhet, ha Putyin valóban atomtámadást indítana.

Campbell Craig, a Cardiffi Egyetem professzora optimista azzal a reménnyel, hogy az Egyesült Államok időben megsemmisíti az orosz rakétákat, de elismeri, hogy a legtöbb nyugati város tehetetlen lenne.
“Ha egy nukleáris háború törne ki a NATO és Oroszország között, és általános háborúvá fajulna, Oroszország, Európa és az Egyesült Államok legtöbb városa célponttá válna és megsemmisülne. Az Egyesült Királyság lényegében megszűnne létezni.”
Komor kilátásait a Harvard Kennedy Iskola professzora, Matthew Bunn is megerősíti, aki szerint még a Föld legtávolabbi szegleteiben élőket is érintheti az atomháború. Azt mondta, bár a nagy atomfegyverrel rendelkező államok fővárosai és nagyvárosai lesznek az elsők,

a hatások mindenkit érinthetnek, mert az égő városok füstje felszállhat a légkör felső részébe, elsötétítheti a napot, és "nukleáris telet" hozhat létre, ami globálisan befolyásolhatja a mezőgazdaságot.

Andrew Futter, a Leicesteri Egyetem professzora egyetért azzal, hogy egy atomrobbanás hatása messze túlmutatna a darabokra robbant városokon. Kiemelte, hogy “még a nukleáris fegyverek csekély felhasználása is jelentős globális következményekkel járna”, gondolva akár arra, hogy két viszonylag kis méretű atombomba körülbelül 200 000 embert ölt meg Hirosimában és Nagaszakiban 1945-ben.

A mai nukleáris fegyverek sokkal erősebbek, és Oroszországnak több ezer használható nukleáris fegyvere van.

Futter szerint a nukleáris háború veszélye jelenleg alacsony marad, mivel a sugárzás nagy valószínűséggel hatással lenne az orosz városokra, de “nem lehetetlen, hogy Putyin megkockáztatná egy kis nukleáris eszköz felrobbantását a levegőben (vagyis nem az elpusztításra tervezve) figyelmeztető lövésként a NATO/Nyugat felé.”

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.