A Meta szóvívője a magyarázatában némileg áldozathibáztatást is elhintett.

Alig egy percen belül. történt mindez

Egy nő azt állította, hogy „gyakorlatilag csoportosan megerőszakolták” a Facebook metaverzumában, néhány másodperccel azután, hogy belépett az új virtuális világba, írta a Vice.

„A csatlakozást követő 60 másodpercen belül – verbálisan és szexuálisan zaklattak – 3-4 férfi avatar, alapvetően férfihanggal, de gyakorlatilag csoportosan megerőszakolta az avatarom, és fényképeket is készítettek” – írta a 43 éves, londoni Nina Jane Patel még egy decemberi blogbejegyzésében, amely most kezdett el terjedni az amerikai internezetők körében. „Miközben megpróbáltam elszökni, azt kiabálták: „Ne tégy úgy, mintha nem szeretted volna”, és „Menj, és élvezz a fotóra” – írta Patel, aki egyébként édesanya is. „Szürreális volt, egy rémálom” – tette hozzá Patel.

Régimódi nőgyűlölet a Metába, digitális korszakba csomagolva

A szexuális erőszakról szóló jelentések alapján már most is problémát jelentenek a metaverzumban. December elején a Verge arról számolt be, hogy egy bétatesztelőt egy idegen zaklatott. Az áldozat azt emelte ki, hogy a zaklatás a virtuális valóságban sokkal megrázóbb és valóságosabb élmény, kiemelve, hogy a legmegalázóbb része a traumának a bámészkodó avatarok voltak, akik láthatóan élvezték a helyzetet.

Mark Zuckerberg Metauniverzum
Mark Zuckerbeg Asztronautaként Egy Metaverzum-Teszt Sorám A Meta 2021 Októberi Bemutatóján / Fotó: Eye Press / Afp

Válaszul Vivek Sharma, a Meta Horizon alelnöke azt mondta a Verge-nek, hogy az incidens „teljesen sajnálatos volt”, és a bétatesztelő nem használt olyan biztonsági funkciót, amely megakadályozta volna, hogy valaki kapcsolatba lépjen veled. Sharma szerint a tesztelő jelentése „jó visszajelzés”.

Arwa Mahdawi, a The Guardian brit hírportál rovatvezetője úgy ítélte meg a választ, hogy „némileg áldozathibáztatás”.

“Ez annak a digitális megfelelője, amikor azt mondják a nőknek, hogy ha nem akarják, hogy zaklassák őket az utcán, akkor maradjanak otthon” – írta Mahdawi . “Ez egy régimódi nőgyűlölet, amelyet a digitális korszakba csomagoltak át.”

A Meta vezetői elkötelezettek a biztonság mellett

Mark Zuckerberg tavaly jelentette be, hogy a Facebook anyavállalatát Metának fogják nevezni, és a jövő feltételezett digitális univerzumára összpontosít. Ebben a világban az emberek avatárjai elméletileg bármire képesek lesznek, amit a való világban már tudnak – a barátokkal való lógástól kezdve a koncertekre járáson át az olyan hétköznapi feladatokig, mint a bevásárlás.

Kapcsolódó cikk

„Sajnálattal halljuk, hogy ez történt. Azt akarjuk, hogy a Horizon Venuesben (a Horizon Venues virtuális események, például koncertek helyszínéül szolgál – a szerk.) mindenki pozitív élményben legyen része, könnyen megtalálja azokat a biztonsági eszközöket, amelyek segíthetnek egy ilyen helyzetben – és segítsen nekünk a kivizsgálásban és a cselekvésben” – mondta Joe Osborne, a Meta szóvivője a Vice-nak e-mailben küldött nyilatkozatában. 

A Horizont helyszíneknek biztonságosnak kell lenniük, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy így építsük fel

– tette hozzá Osborne. “Folytatjuk a fejlesztéseket, ahogy egyre többet megtudunk arról, hogyan lépnek kapcsolatba az emberek ezeken a tereken, különösen, ha arról van szó, hogy segítsünk az embereknek egyszerűen és megbízhatóan jelenteni.”

Patel, aki egyébként egy másik metaverzum vállalat kutatási alelnöke, a már említett blogbejegyzésében azt írta, hogy nem használt semmilyen biztonsági funkciót, mert az egész tapasztalat olyan gyorsan történt. És miután megosztotta tapasztalatait, azt mondta, találkozott néhány unszimpatikus kommentelővel, akik azt mondták neki: „Ne válassz női avatart, ez egyszerű megoldás”, és elutasították, mint „szánalmas figyelemkiáltást”.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.