A kutatók szerint a terroristák az eddigieknél is könnyebben toborozhatnak majd új tagokat, és hatékonyabban hirdethetik szélsőséges eszméiket.

2022 technológiai trendje

Mint arról beszámoltunk, 2022 a metaverzumról szól majd. Nem véletlen, hogy Mark Zuckerberg is most látta elérkezettnek az időt, hogy a Facebook anyacégét átkeresztelje Metára. Csakhogy a metaverzum, vagyis a virtuális valóság veszélyeket is rejt magában, például új lehetőséget a terroristáknak.

Három amerikai tanár, akik mind az omahai Terrorellenes Innovációs Technológiai és Oktatási Központ szakértői, azt írják, a felhasználók még sebezhetőbbé válhatnak azokkal szemben, akik ártani akarnak nekik – írta a The Conversation

Kapcsolódó cikk

Az egyik ilyen veszély, hogy a metaverzum megkönnyíti a szélsőségesek találkozását, toborzását, és még könnyebb lesz az új tagokat befolyásolni. Például a jövőben bármilyen vezetőnek lehet egy mesterséges intelligencia-helyettese, ami egy virtuális parkban ülhet potenciális híveivel, akiknek ideológiájáról beszélhet.

Bárkinek az ideológiáit sokkal szabadabban lehet közvetíteni

A metaverzum ezeknek a vezetőknek azt a lehetőséget adja, hogy virtuális ideológiai és szociális közösségeket tartsanak fenn, és így növeljék befolyásukat.
Az erőszakos szélsőségesek hálózatépítésekor az is könnyebséget jelent, hogy nem kell felfedniük magukat, elég ha egy általuk választott digitális avatarként jelennek meg, így csökkentve a lebukás kockázatát.
A kutatók szerint emellett a terroristák a metaverzumban létrehozhatják majd a célpontjaik virtuális mását, előre begyakorolhatják a támadást, menekülő-útvonalakat kereshetnek, vészterveket dolgozhatnak ki. Amikor a vezérük parancsot ad egy, a fizikai világban végrehajtandó akcióra, a csoportok sokkal felkészültebbek lesznek, mint manapság.
Bár a metaverzum teljes kibontakozása még néhány évig várat magára, már most mindenkinek fel kell készülnie az új valóságra – írják a nebraskai egyetem tanárai.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet