Egy csillagászcsapat azt állítja, hogy felfedeztek egy olyan bolgyót a galaxisban, amelynek sűrűsége a mályvacukorhoz hasonlítható.

A tudósok azt mondták, hogy valóban ez a valaha felfedezett legbolyhosabb exobolygó, amely egy vörös törpe csillag körül kering. Shubham Kanodia bolygócsillagász, a Carnegie Tudományos Intézet Föld és Bolygók Laboratóriumának munkatársa szerint „a vörös törpecsillagok körüli óriásbolygók hagyományosan nehezek”, írja a DailyStar.

A csillagászok által talált exobolygót TOI-3757b-nek hívják, és ez egy gázóriás, amely egy vörös törpe csillag körül kering az Auriga csillagképben. A TOI-3757b-t a TESS űrteleszkóp segítségével észlelték, a kutatók a csillag fényében bekövetkezett változásokat keresték, hogy bemutassák az exobolygó által rá gyakorolt ​​gravitációs vonzást.
Míg más csillagászok felvetették, hogy a vastag exobolygók kiterjedt gyűrűrendszerrel rendelkezhetnek, Kanodia és munkatársai azt találták, hogy a TOI-3757b túl közel van a csillagához ahhoz, hogy stabil gyűrűrendszert tartson fenn, mint a Szaturnusz.

A csapat továbbra is reménykedik abban, hogy más „mályvacukor” bolygókat talál és tanulmányozhatnak a jövőben.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet