Nem először figurázzák ki Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a német köztévében. Ezúttal "füles gulyásnak" nevezték.

Komoly felvetések szatirikus hangvételben

Az egyik német közszolgálati csatorna, a ZDF szatirikus politikai műsorában az uniós költségvetés magyar és lengyel vétója volt terítéken november 20-án. Az inkább publicisztikus és szatirikus, mint humoros Heute Show-ban a műsorvezető azt kérdezte a stúdióból a brüsszeli tudósítót játszó kollégájától, hogy képesek-e a demokráciák közösen és összefogva fennmaradni – szúrta ki a Telex.

Orban Viktor Nemet Kozteveben Fules Gulyas
Orbán Viktor A Német Köztévé, A Zdf 2019 Márciusában Leadott Adásában / Fotó: Zdf

A színész-álriporter nagyot kacag, majd azt mondja: nem, semmi esélyünk, mivel az unió még a legnagyobb szükségben sem képes összetartani. Kidolgoztak egy EU-s költségvetést, ami tartalmazza a koronavírus által leginkább sújtott Olaszország és Spanyolország sürgős pénzügyi megsegítését is. Mindenki fellélegzik, mire Magyarország és Lengyelország azzal fenyegetőzik, hogy a jogállamisági feltétel miatt blokkolni fogják az 1,8 milliárd eurós pénzügyi csomagot – hangzik el a műsorban.

Füles gulyás

“Felfoghatatlan!” – kiáltja a brüsszeli tudósítót játszó színész, aki Orbán Viktort ezután “füles gulyásnak” nevezi, aki “megvétózza a jogállamisági záradékot, és ezzel elismeri, hogy Magyarország nem jogállam”. Ezután Orbán lengyel kollégájára, Mateusz Morawiecki miniszterelnökre utalva azt mondja: Orbán “a lengyel gengszter kollégájával” közösen zsarolja a teljes EU-t kihasználva a koronavírus miatti válságot.

És mit szól ehhez az EU? - kérdezi a stúdióból a műsorvezető. Az álriporter így felel: "Na vajon mit? Ostoba pofát vágnak."

Majd elmeséli, hogy az egyik esti videós konferencián a többi tagállam vezetője udvariasan rákérdezett a zsarolóknál, hogy nem lennének-e szívesek abbahagyni a zsarolást, mire a zsarolók azt válaszolták: “nem, semmi kedvünk hozzá”.

Ezután bevágták a műsorba Angela Merkel német kancellár egy rövid nyilatkozatát, aki a tárgyalásokról annyit mondott: “ennyi lett volna nagyjából a mai vita, nagyon érdekes volt”.

A riporter szerint érdekes legfeljebb az, ha egy kolibri hátrafelé repül, vagy ha egy vombat ürüléke kocka alakú, de az, amit Varsó és Budapest csinál az EU-val, az egyszerűen csak hányingerkeltő.

A színész-álriporter ezután azzal folytatja, hogy Magyarországon megfélemlítik a kritikus médiát, Lengyelországban megszüntetik a független bíróságokat és a terhességmegszakítás jogát. Mindezt az EU kellős közepén.

Nem kellene inkább engedni?

“Nem kéne inkább engednünk nekik? Ez eddig mindig bevált” – kérdezi a stúdióból a műsorvezető. A riporter ezután egy egyszerű javaslatot tesz a helyzet megoldására, miután szerinte ezúttal a magyarok és a lengyelek túlzásba vitték a dolgot.

Kapcsolódó cikk

A lisszaboni szerződés 50. cikkelyének első mondata alapján a tagállamok bármelyike határozhat úgy, hogy kilép az unióból, hangzik el a műsorban. A javaslat tehát a következő: másnap minden európai tagország vezetője találkozzon Magyarország és Lengyelország kivételével, és közösen mondják ki, hogy kilépnek az EU-ból. Egy perccel később hivatalosan megszűnik az EU, majd ugyanezen országok – Magyarország és Lengyelország nélkül természetesen – hirdessék ki az új uniót.

Az új közösség neve EUODBUUP legyen, ami magyarra lefordítva annyit jelent: Hülye Magyarok és Lengyelek Nélküli Európai Unió.

A riporter szerint ezzel meg is lehet takarítani évente 17 milliárd eurót, ennyi pénzt kapnak ugyanis a lengyelek és a magyarok. Ebből 15 milliárdot kapnának közvetlenül az olaszok és a spanyolok, a maradékból meg fűtőgombákat vásárolnának vagy bármit, mert minden jobb befektetés, mintha a lengyeleknek vagy a magyaroknak adnák ezt a pénzt.

Az álriporter ezután elővesz egy uniós zászlót és egy ollót, majd kivág róla két csillagot. A teljes műsor itt látható, magyar felirattal ezen a linken nézhető meg.

heute show eu zsarolas

Watch "heute show eu zsarolas" on Streamable.

Magyarország és Lengyelország november 16-án nemet mondott a következő 7 éves büdzsére és a koronavírus miatti válságkezelési alapra a jogállamisági feltételek miatt. Orbán Viktor a vétót azzal indokolta, hogy szerinte veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat és Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést és a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

Nem először ekézik Orbánt a műsorban. Legutóbb tavaly szeptemberben, a rabszolga-törvényként elhíresült eseménysorozatok közepette történt. Akkor azt mondták, “így működik a populizmus: a hülyék kimennek az utcára, hogy nem akarunk gazdasági bevándorlókat, erre mondja a kormány, hogy jó ötlet, akkor ti fogtok 400 órával többet dolgozni.” Szintén tavaly, májusban pedig Hannibal Lecterként ábrázolták a magyar miniszterelnököt.

Mi az a "füles gulyás"?

Lefordíthatatlan szójáték a németből, de a durvasága egyértelmű. A Telex és a 444 olvasói hívták fel a figyelmet arra, hogy a videóban elhangzó Arsch mit Ohren kifejezés azt jelenti, “segg fülekkel”, ami idiótát, hülyét, barmot jelent. Az Arsch mit Ohrenhez hangzásban nagyon hasonlít az Orbánra alkalmazott “Gulasch mit Ohren” kifejezés, azaz a gulyás fülekkel vagy a füles gulyás. Más értelmezés szerint helyesebb lenne a “füles gulya” vagy “füles marha” fordítás.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.