Seth Jones történelmi példákon keresztül vezette le, hogy Putyin orosz elnöknek nem elég nagy a hadserege, hogy megtartsa Ukrajnát a háborúban.

A CNN szemlézte Seth G. Jones politológus Twitter-posztját, amiben azt vezette le, van-e esélye Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Ukrajna megtartására egy sikeres megszállás esetén. 

A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) alelnöke szerint Oroszország érdeke a háború gyors lezárása. Ezt azzal magyarázza, hogy az orosz hadsereg meglehetősen túlterhelt, és kevesen vannak ahhoz, hogy rendet tartsanak a területen. 

Amennyiben 150 ezer orosz katona tartózkodik a 44 millió lakosú Ukrajnában, akkor 3,4 katona jut minden 1000 lakosra. Ezekkel a számokkal nem tartható meg a terület

 – írja a szakértő posztjában, majd hozzáteszi, ennél sokkal jobb arányokra lenne szükség a sikeres megszálláshoz.

Kapcsolódó cikk

Jones történelmi példákkal bizonyítja álláspontját: 1945-ben a szövetséges erők németországi megszállásakor 89,5 katona jutott 1000 lakosra, 1995-ben a 17,5 NATO-s katona jutott 1000 boszniai lakosra. 

A hadügyi szakértő szerint az orosz katonák lakossághoz viszonyított aránya arra sem elegendő, hogy hosszabb ideig irányítása alatt tartson egy nagyobb várost. 

Jones posztjában az ukrán kormány esetleges bukásáról is ír, ha ez megtörténne, akkor is alig lenne esélye Putyin hadseregének. Ebben az esetben az orosz katonák gerillaharcokkal néznének szembe, ami komoly veszélybe helyezné őket, mivel az “ukrán felkelők szétszedik őket”.

Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A háborúban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet