Miután az ukránok sikeres offenzívát indítottak az oroszok ellen, sokakban felmerült, hogy fennáll-e a lehetősége, hogy eszkalálódik a háború.

168 Vigóczki Máté Györgyöt, az MCC Geopolitikai Műhelyének Oroszország-kutatóját kérdezte az ukrán offenzíva sikereinek lehetséges következményeiről.

A szakértő úgy gondolja, hogy az ukránok sikereihez egyrészt a nyugati fegyverszállítmányok, másrészt a nyugati felderítési segítségnyújtás, harmadrészt pedig az ukrán katonák magas morálja járult hozzá. Orosz részről pedig a katonai vezetés követett el súlyos hibákat, nem épített ki megfelelő védekezési vonalakat, és egyáltalán nem számítottak rá, hogy az északkeleti régióban is érkezhet támadás. 

Az ukránok inkább védelmi vonalak kiépítésére koncentrálnak, mint a további területek felszabadítására, míg az orosz erőknél tűzoltás folyik. Gyorsan választ adva Oroszország Ukrajna energetikai infrastruktúráját támadta rakétákkal, ami a tél közeledtével még súlyos problémát okozhat Ukrajnának.

Kapcsolódó cikk

Oroszország esetleg az általános mozgósítás bevezetésével eszkalálhatja a háborút, de egyelőre erről nincs szó. “Két nappal a súlyos visszavonulás után az elnöki szóvivő kerek-perec kijelentette, hogy nincs szükség általános mozgósítás bevezetésére. Továbbra is „különleges katonai művelet” folyik Ukrajnában, és nem lesz háború” – mondta Vigóczki.

Ami további eszkalációt jelenthetne, az a tömegpusztítót fegyverek bevetése. Ennek természetesen nagyon alacsony az esélye, de határozottan nagyobb, mint nulla.

A kutató a NATO-tagállamokkal szembeni fellépést csak akkor látja elképzelhetőnek, ha valaki helyi szinten hoz egy rossz katonai döntést. 

Ha a Kreml sarokba szorítva érzi magát, akkor szerintem képes lenne szélsőséges eszközökhöz nyúlni, de ezek közül az utolsó lenne a tömegpusztító fegyverek bevetése. Sokkal több kevésbé extrém eszkalációs lehetőség áll a rendelkezésére

– magyarázta, hozzátéve, hogy szerinte előbb fognak általános mozgósítást bevezetni, mint a taktikai (tehát kisebb) atomfegyvert.

Vigóczki úgy gondolja, egy köztes “jó” megoldás lehetne, ha a jelenlegi frontvonalon befagyna a konfliktus. 

Oroszországot sem hajtaná tovább az eszkaláció felé, de Ukrajna is tudna valamilyen sikert felmutatni, a belpolitikai közönségnek és a nyugati országoknak is, akiktől rengeteg támogatást kaptak.

Ennek ellenére “nehéz elképzelni, hogy Ukrajna ne szeretné legalább a február 24. óta elvesztett területeit”, és ha Kijevben lehetőséget látnának arra, hogy valamelyik frontszakaszon meggyengülnek az orosz erők, és nem teszik meg a szükséges lépéseket, akkor lehet számítani további ukrán ellentámadásokra.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet