Meghalt Walter Bernstein, a 101 éves amerikai forgatókönyvíró

Walter Bernstein amerikai forgatókönyvíró nevéhez számos világsiker – többek között A hét mesterlövész és a Viszontlátásra a pokolban – fűződik.

Walter Bernstein, az álnéven író forgatókönyvíró

A legendás filmes pénteken hunyt el, a hírt barátja és munkatársa, Howard Rodman, az amerikai forgatókönyvírók céhének (WGA) egykori elnöke tette közzé a Twitteren – számolt be a Variety. Felesége, Gloria Loomis közlése szerint Bernstein halálát tüdőgyulladás okozta.

Walter Bernstein Woody Allen
Walter Bernstein és Woody Allen / Fotó: Everett Collection

Bernstein, a hidegháborús korszak hollywoodi feketelistása az elhallgattatás éveiben álnéven írt forgatókönyveket tévés és filmes produkcióknak, élményei alapján készült Woody Allen főszereplésével az 1976-os A jónevű senki, avagy a stróman (The Front) című vígjáték, melyért Oscar-jelölést kapott.

The Front 1976 Official Trailer HD

The Front 1976 Official Trailer HDWoody Allen

A fiatal második világháborús hadi tudósító, aki a The New Yorkerben is publikált, ígéretes filmes karrier előtt állt, ám 1950-ben sok pályatársával együtt tiltólistára került. Úgy vészelte át ezeket az éveket, hogy “frontembereket” keresett, akik a nevüket adták a forgatókönyvekhez, melyeket ő készített.

Sophia Lorennel és Marilyn Monroe-val is együtt dolgozhatott

A listáról az ötvenes évek végén került le, ekkor írta a Sidney Lumet rendezte Egy olyanfajta asszony (That Kind of Woman) forgatókönyvét. A film főszerepét Sofia Loren játszotta. Nem sokkal később már A hét mesterlövész forgatókönyvén dolgozott, majd a Something’s Gotta Give-en, melynek forgatását Marilyn Monroe halála miatt sosem fejeztek be.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Walter Bernstein számos filmes munkája közt volt a Sean Connery főszereplésével készült 1970-es Viszontlátásra a pokolban vagy a Ház a Carroll Streeten (Titkok háza) 1988-ból. Az A jónevű senki után Woody Allen szerepet adott Bernsteinnek legendás Annie Hall című filmjében 1977-ben. Walter Bernstein 1994-ben életműdíjat kapott a WGA-től.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból