Az A gyémánt út pora című film egy Alzheimer-kóros néni és orvosának kapcsolatáról szól, és megtörtént események inspirálták.

Dr. Vámos Zoltán orvos-filmrendező saját maga tapasztalta meg évekkel ezelőtt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában, hogy sokszor a kedves szó, vagy egy-egy dal többet segíthet a demens betegek gyógyításában, mint a gyógyszer, a lekötözés és az agresszív viselkedés, írjaBlikk.

Az orvos találkozott egy Alzheimer-kóros nénivel, akinek elénekelt egy dalt, és a beteg ettől nem csak hogy megnyugodott, de emlékezni kezdett, és be tudta fejezni a dal szövegét. 

Az A gyémánt út pora című játékfilm Vilma néni (Vári Éva) történetét meséli el, akivel hiába kiabál a nővér, hiába rángatja a kezét és hiába kötözik le, amikor jön egy orvos (Orosz Ákos), aki együttérez vele, figyel rá, meghallgatja, és énekel neki, attól emlékezni kezd, és eszébe jut a dal, a Meseautó című film jól ismert betétdala, aminek egyik sora adta a játékfilm címét is.

A találkozás hatására Vilma néni mesélni kezd, és még a régi autójuk rendszámára is emlékszik, csak a jelennel nincs tisztában, arra vár, hogy hazavigye férje (Koltai Róbert) és fia (Vámos Zoltán), akik valójában már mindketten elhunytak.

Ha azt vesszük észre, hogy idős hozzátartozónk egyre feledékenyebb, és megfogalmazódik bennünk, hogy előtte nem ilyen volt, akkor ezt tekintsük vörös zászlónak.

“Ugyanis minél korábban észleljük a problémát, és minél előbb kap kezelést a páciens, annál jobbak az esélyei. Ma már létezik olyan gyógyszer, amelynek hatására javulhat a demens beteg állapota, a készítmény segítségével lassítható a leépülés folyamata, amivel akár egy-két évet is nyerhetünk” – hívta fel a figyelmet Dr. Vámos Zoltán.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet