A kormány úgy tesz, mintha a brit egyetemisták nem szembesülnének napi szinten megoldandó gyakorlati problémákkal a koronavírus-járvány miatti korlátozásokból eredően. 

Járványkezelésből elégtelen

A koronavírus-járvány során a kormány magára hagyta a brit egyetemisták és felsőoktatási hallgatók csoportjait. Fejetlenség uralkodott a kijárási tilalom alatt a kollégiumokban, több külföldi tanuló kénytelen volt az élelmiszerbankhoz fordulni, hogy éhen ne haljon. Miután tavaly ősszel a kormány elrendelte a kijárási tilalmat, és az egyetemeken is csak online oktatás folyhatott, az egyetemek ugyanúgy elvárták volna a tandíj teljes összegének a befizetését, miközben sem a kollégiumokban, sem az oktatásban nem nyújtották azt a szolgáltatást, amit az oktatási szerződésben vállaltak. Mivel problémáikat senki nem hallgatta meg, ezért többezer diák sztrájkolni kezdett a tandíj visszatartásával.

Brit Egyetemek Szolasszabadsag Felelos
Sztrájkoló Egyetemi Hallgatók Angliában / Fotó: Twitter , Rentstrikecam

Boris Johnson kormánya azonban úgy tűnik, megtalálta a gyógyírt a diákok problémáira, ami hasonlóan hatékonynak bizonyulhat, mint a budapesti ingyenes parkolás a járvány terjedésének megfékezésére.

Kapcsolódó cikk

Február 14-én jelentették be, hogy a brit kormány szólásszabadság-szakértőket nevez ki az egyetemekre, hogy helyreállítsák a szólásszabadságon esett vélt csorbát. Bár a jogszabálytervezet csak jövő héten jelenik meg, annyi már most is tudható, hogy a felsőoktatási intézmények és hallgatói önkormányzatok pénzbírságot kötelesek fizetni, amennyiben korlátozzák a szólásszabadságot. Azok a brit egyetemisták, oktatói kar tagjai vagy akár a rendezvényszervezők, akik úgy érzik, hogy sérelem érte őket, kártérítést kaphatnak, amiért nem adhatták tovább elvakult nézeteiket.

Az Oktatási Minisztérium forrása elmondta, hogy „az egyetemeken visszatartó hatása van a teljesen elfogadhatatlan elhallgattatásnak és cenzúrának”. A Dazed szerint a szakértő valószínűleg arra a jobboldali tudósra célozhatott, akit nemrégiben két brit egyetemről is kitiltottak állítólagos transzfóbiájára hivatkozva. 

Egy 2018-ban készült jelentés szerint azonba a cenzúra korántsem olyan súlyos probléma a brit egyetemeken, ahogy azt a média sugallja. A The Times utánanézett az adatoknak. Szerintük az előadások kevesebb mint 0,1%-a bizonyult problémásnak: 10 ezerből mindössze hat esetben törölték az előadást. Négy esetben valamilyen adminisztrációs hiányosság játszott ebben szerepet, egyik előadóról kiderült, hogy csaló. A hatodik eset pedig Jeremy Corbyn előadása volt, amelyet azért mondtak le, hogy egy nagyobb terembe szervezzék át.

Nem hallják meg a brit egyetemisták gondjait

A kormány igyekezett megnyugtatni mindenkit, miszerint ezután sem kell majd bizonyos előadókat meghívni, lemondhatnak korábban leszervezett rendezvényeket, és az előadók eldönthetik, hogy kivel jelennek meg egy platformon. 

Gavin Williamson oktatási államtitkár szerint hiába a hangzatos frázisok a szólásszabadság fontosságáról, az egyetemek vezetői mégsem tesznek meg mindent, hogy teret adjanak a másképp gondolkodóknak és megvédjék őket a támadásoktól. 

Sokan bírálták, hogy a kormány milyen fontossági sorrendet állít fel intézkedései révén egy világjárvány alatt.

A hallgatók nem tudják, mikor tér vissza a jelenléti oktatás az egyetemeken, miből fizessék ki az albérletüket vagy hogyan lesz munkájuk. A kormány az út szélén hagyta a diákságot a válság idején, és most kreál magának egy problémát, hogy elvonja a figyelmet a katasztrofális járványkezeléséről

– nyilatkozta Kate Green, az árnyékkormány oktatási államtitkára. 

A brit hallgatói önkormányzatok országos szervezetének elnökhelyettese, Hillary Gyebi-Ababio szerint a hallgatói érdekvédelmi szervezetek elkötelezettek a szólásszabadság mellett, helyt adva a vitáknak és az új gondolatoknak. Kiemelte, hogy nincs tudomásuk arról, hogy gond lenne az egyetemeken a szólásszabadsággal. 

„Amikor a tanulók sosem tapasztalt nehézségekkel küzdenek nap mint nap, a kormánynak inkább azzal kéne foglalkoznia, hogy gyakorlati segítséget nyújtson a bajban lévő hallgatóknak” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikk

Barack Obama a tavalyi elnökválasztás után egy interjúban bírálta Donald Trump járványkezelését. A pszichológus szerint azonban egy erősen polarizált országban a járványkezelés sem lehet hatékony. Pedig elengedhetetlen lenne, hogy az emberek bízzanak a kormányukban, mert ellenkező esetben az oltási hajlandóság bánhatja. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.