A kormánypárti EP-képviselő, Deutsch Tamás szerint hazugság, hogy a 2010 óta hatalmon lévők, a kormánypártok vagy akár maga a kormány „bármilyen módon korlátozná a sajtószabadságot”.

Megfelelési kényszer

A szerdai kormányülés előtt Deutsch Tamás EP-képviselőt kérdezte a Telex, hogy miként látja a hazai médiahelyzetet. A hírportál továbbá érdeklődött Deutschnál, hogy egyetért-e Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki a napokban arról beszélt a DIGI24 tévécsatornának, hogy az egész nyugat-európai hazudik a magyar médiával kapcsolatban.

Deutsch Tamás Mediahelyzet Sajtoszabadsag
Deutsch Tamás A Fidesz Ep-Képviselője / Fotó: Botos Tamás / 444

Deutsch erre kifejtette: az ugyan nem egészen igaz, hogy az egész nyugati sajtó hazudik, de szerinte Magyarországon lehetne „acélosabb” a sajtószabadság, mert ebben a tekintetben nincsen ideális állapot, hiszen mindig arra kell törekedni, hogy jobb és jobb legyen a helyzet. De úgy vélte, az az állapot, amiben a magyar sajtóviszonyok leledzenek, és általában az európai átlag, abban a tekintetben inkább Nyugat-Európából nézik irigykedve a magyar helyzetet.

A kormánypárti politikus arra a kérdésre, hogy mi miatt nézik irigykedve Nyugat-Európából a magyar médiahelyzetet, azt válaszolta: a sajtószabadságot érő egyik legmasszívabb korlátozás az öncenzúra. Hozzátette: a liberális újságírói mainstream kimondva vagy kimondatlanul elvárásokat fogalmaz meg a munkatársaival szemben. Deutsch szerint ez megfelelési kényszert eredményez, például hirdetői igényeket figyelnek.

Deutsch szerint ez nem csak a magyar médiában van így, de Nyugat-Európában és a tengerentúlon is.

Deutsch Tamás a Telexszel példálózott

Az nettó hazugság, mondta Deutsch, hogy a politika, a 2010 óta hatalmon lévők, a kormánypártok, vagy akár maga a kormány „bármilyen módon korlátozná a sajtószabadságot”.

Azt állítom, hogy ezzel szemben Nyugat-Európa tucatnyi országában hatalmi eszközökkel is erősített az egyébként hatalmi ráerősítés nélkül is a baloldali, liberális médiavilágban már létező öncenzúra intézménye, amely viszont radikálisan korlátozza a médiaszabadságot

– nyilatkozta a Telexnek.

Kapcsolódó cikk

Deutsch szerint ez nem csak a magyar médiában van így, de Nyugat-Európában és a tengerentúlon is.

A politikus szerint a kormánnyal kritikus hangoknak korábban és most is megvan a maga fóruma, nem bántják az újságírókat. Deutsch a sajtószabadság meglétének példájaként azt is felhozta, hogy a Telex interjúját készítő Fábián Tamás az Indextől való távozása után el tudott helyezkedni.

Deutsch: Nyugat-Európából irigykedve nézik a magyar médiahelyzetet

A fideszes képviselő szerint Nyugaton brutálisan erős öncenzúra van, Magyarországon viszont minden újságíró nyugodtan dolgozhat.

A Telex egyébként a kormányülés előtt beszélt Varga Judit igazságügyi miniszterrel is arról, hogy áll a tervezett és a korábban tavaszra beharangozott Facebook-törvény előkészítése. (Részletesen ebben a cikkünkben elemeztük a Facebook-Google és az ausztrál kormány médiaháborúját, amely hatással van a magyar helyzetre is.) A miniszter azt mondta erre, sokat kell még dolgozni rajta, és jelenleg az EU szabályozását vizsgálják.

A Deutsche Welle aggódik a magyar médiaszabadságért

Peter Limbourg, a Deutsch Deutsche Welle főigazgatója egy médiapodcastban arról számolt be nemrég, hogy a német médium ismét terjeszkedni szeretne Magyarországon. (Korábban 1962 és 2000 között volt hallható és olvasható a DW hazánkban.)

Limbourg kifejtette, hogy “egy olyan európai országról van szó, ahol veszélyben van a média sokszínűsége, és a független, kritikus sajtó nyomás alatt van, ezért úgy gondoltuk, hogy itt – akárcsak Lengyelországban – van dolga a Deutsche Wellének is”.

Peter Limbourg azt is elmondta: céljuk a magyar média sokszínűségének javítása lesz, illetve arra fognak törekedni, hogy az európai történéseket reálisan fessék le a magyar közönség előtt.

A nemzetközi kommunikcióért felelős államtitkár, Kovács Zoltán nem örül Limbourg bejelentésének. A magyar politikus a Facebook-oldalán a klasszikus, bohócos mémmel reflektált a Deutsche Welle azon törekvésére, hogy terjeszkedni akar Magyarországon. Kovács szerint „Magyarországon a média- és sajtóviszonyokat a piac alakítja”.

Kapcsolódó cikk

A párizsi székhelyű Reporters without Borders (RSF) szerint Magyarország 64 helyet zuhant 2010 óta a médiaszabadság rangsorában 2010. Az RSF térképe szerint az Európai Unió tagállamai között csak Bulgáriában volt rosszabb 2019-ben a médiaszabadság helyzete, mint Magyarországon, emlékeztetett a Media1.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet