A városokban különösen nagy mértékű volt a növekedés.

A tőkejövedelem 78%-át a legfelső 30 ezer ember birtokolja

2020-ban majdnem 266 ezren vallottak be tőkejövedelmet (osztalékból, árfolyamnyereségből, tartós befektetésből), 40 ezerrel kevesebben, mint 2019-ben, írta meg a 444.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a csökkenés feltehetően a járványnak tudható be. Elemzésükben azt írják, az összes tőkejövedelem 78 százalékát a legfelső 30 ezer ember birtokolja, akik fejenként 48 millió forintot vittek haza.

Kapcsolódó cikk

A koronavírus-járvány nem egyformán érintette a tőkéseket. A falvaktól Budapestig mindenfajta településen csökkent a tőkések száma, miközben a községeket leszámítva mindenhol nőtt az egy tőkésre jutó jövedelem nagysága. 

Felcsút már csak a 2. lett a ranglistán

A városokban különösen nagy mértékű, majdnem 28 százalékos volt a növekedés. A GKI ebből arra következtet, hogy a járvány első évében a leggazdagabb tőkések még gazdagabbak lettek, míg „a szegényebb tőkések vagy nem jutottak nyereséghez, vagy a gazdaság újraindítását célzó 0%-os kamatozású hitelek miatt nyereségüket újra befektették a cégükbe”.

2019-ben még Felcsúton volt a legmagasabb az egy lakosra jutó tőkejövedelem mértéke, 2020-ban viszont Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc – aki 2021-ben gazdagabb lett, mint Elton John – faluja a második helyre szorult. Így néz ki a top 3:

  • Somogycsicsó (7 millió forint)
  • Felcsút (5,7 millió forint)
  • Arnót (2,8 millió forint).
Budapesten az V., a XII. és a II. kerületek állnak az élen.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.