Az avarégetés tavaly január óta tiltott tevékenység az egész országban, és a kockázatoktól függően 10-20 ezer forinttól akár hárommillió forintos pénzbüntetés szabható ki érte.

A lehullott falevelek elégetése a levegő minőségének romlása mellett komoly egészségügyi problémákat is okozhat, kezdve a fejfájás, szédülés és émelygéstől a szív-, máj-, vese-, tüdő- és vérképzési rendellenességeken át, az immunrendszer gyengülésén keresztül, egészen a hormontermelési zavarokig. Az avarégetés a szívinfarktus, az agyérgörcs és a vérrögképződés kockázatát is emeli, írja a Bors.

Amellett, hogy az avar elégetése tilos, annak felhalmozása is szabályba ütközik, az ingatlan tulajdonosa köteles a területét az éghető hulladéktól mentesen tartani. A faleveleket az erre a célra árult műanyagzsákokba lehet összegyűjteni, melyeket tavasszal és ősszel elszállítja a helyi hulladékkezelő cég.

Petrus Viktor kertész elárulta, hogy a zöldhulladék újrahasznosítása is megfelelő alternatíva lehet, az avar mulcsként, gyeptrágyaként, de még komposztként is felhasználható.

Aki megfelelően komposztál, az fél-egy év múlva értékes humuszt kap majd, amit a veteményesben és a dísznövények ágyásaiban is használhat

– jelentette ki a szakember.

Petrus kiemeli, a falevelek felaprítása az újrahasznosítás és az elszállítás során is hasznos lehet. Ehhez a már félig száraz, szikkasztott leveleket egy néhány négyzetméteres területen kell elteríteni 5-10 centiméter vastagon, majd többször is átmenni rajtuk a fűnyíróval. Az így kapott apróra vágott nyesedékből több fér a zsákokba, illetve mulcsként a virágágyásokra teríthető, ezzel óvva a hideg téltől a növényeket, és tovább gazdagítva a talajt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

reggeli kave, caffe, reggeli kave 2

Mi történik a testeddel, ha reggeli kávéval indítasz?

A reggeli kávé, amivel indítod a mindennapjaidat talán eddig nem is tudtad, hogy nem tesz jót a testednek. Ebbe a cikkben megtudhatod, hogy mi történet a testeddel kávé fogyasztás közben, és hogy mikor érdemes az első kávédat meginni.