Tényleg igaz az, hogy a cápák nem lesznek rákosak?

Az interneten számos cikk és állítás kering, amelyeknek valóságalapjáról sokszor igen nehéz meggyőződni.
Számos portál, internetes újság sajnos nem veszi a fáradtságot, hogy megjelölje a forrást. Persze hiába van feltüntetve, honnan származik az információ, ha maga az információforrás sem hiteles, tudományos bizonyítékok alapján dolgozik.

A tudomány mai állása szerint hiába terjesztik sokan azt a különféle tudományosnak tűnő weboldalakon és a közösségi oldalakon, hogy a cápák valójában egyáltalán nem immunisak a rákra – írta meg a Keresztlabda weboldala. A történet azonban ennél komplikáltabb, mint hogy egy nemmel lezárjuk.

A nagy testű állatok harca a rák ellen

Az elefántok, a rinocéroszok és a bálnák, magyarán a nagy testű állatok fel tudják venni a harcot a rákos megbetegedéssel szemben. Esetükben a daganatos megbetegedések nem jelentik automatikusan azt, hogy mindenképpen el fognak pusztulni, legalábbis nem olyan fenyegető a veszély, mint például az emberek esetében. Valószínűleg ez az oka annak, hogy elterjedt az, hogy ők egy az egyben immunisak a rákra. Ez jóindulattal is csak részigazság.
A valóság az, hogy a tudósok kutatásaik során megfigyelték, hogy volt olyan bálna, amelyik tumorját úgy gyógyította, hogy mikro tumort növesztett a daganatra, amely elpusztította az eredetit. Ennek köszönhetően képes volt teljesen felépülni az állat, és úgy élte életét, mint azelőtt.

Hogyan lehetséges ez?

A nagy testű állatok kapcsán oszlassunk el egy tévhitet: azért, mert nagyobbak, a sejtjeik nem azok, csak több van belőlük. Jóval több. Sajnos azonban minél több sejtje van egy élőlénynek, annál nagyobb az esély arra, hogy valamelyik elrákosodik.
Az emberben ez a következőképpen működik. Ha egy sejt rákos lesz a sejtek reprodukciója során, akkor a test megpróbálja elpusztítani vagy elkülöníteni. Ám ha túléli egy rákos sejt a szervezet védekezését, akkor kezdődnek a gondok.

Mi a helyzet a bálnákkal és a többi állattal?

A kék bálna háromezerszer több sejttel rendelkezik, mint egy ember. Ez azt jelenti, hogy háromezerszer nagyobb a rákos megbetegedés esélye is. Éppen ezért sokkal erősebb immunrendszerének kell lennie ahhoz, hogy megtudja találni és le tudja győzni a hibás sejteket. A bálna szerencséjére éppen ez a helyzet.
A bálnákon kívül tehát az elefántok és a rinocéroszok is hajlamosak a rákos betegségekre, ám erős immunrendszerük miatt jó eséllyel le is győzik azt. A rövidebb életidejű, kis testű állatok nagyobb eséllyel lesznek rákosak, ám az immunrendszerük gyengébb. A kis testű állatok azonban rendkívül szaporák. Gondoljunk az egérre vagy a macskára, olyan sok kölykük születik egy év alatt, hogy a kihalástól nem kell tartaniuk.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból