Az interneten számos cikk és állítás kering, amelyeknek valóságalapjáról sokszor igen nehéz meggyőződni.
Számos portál, internetes újság sajnos nem veszi a fáradtságot, hogy megjelölje a forrást. Persze hiába van feltüntetve, honnan származik az információ, ha maga az információforrás sem hiteles, tudományos bizonyítékok alapján dolgozik.

A tudomány mai állása szerint hiába terjesztik sokan azt a különféle tudományosnak tűnő weboldalakon és a közösségi oldalakon, hogy a cápák valójában egyáltalán nem immunisak a rákra – írta meg a Keresztlabda weboldala. A történet azonban ennél komplikáltabb, mint hogy egy nemmel lezárjuk.

A nagy testű állatok harca a rák ellen

Az elefántok, a rinocéroszok és a bálnák, magyarán a nagy testű állatok fel tudják venni a harcot a rákos megbetegedéssel szemben. Esetükben a daganatos megbetegedések nem jelentik automatikusan azt, hogy mindenképpen el fognak pusztulni, legalábbis nem olyan fenyegető a veszély, mint például az emberek esetében. Valószínűleg ez az oka annak, hogy elterjedt az, hogy ők egy az egyben immunisak a rákra. Ez jóindulattal is csak részigazság.
A valóság az, hogy a tudósok kutatásaik során megfigyelték, hogy volt olyan bálna, amelyik tumorját úgy gyógyította, hogy mikro tumort növesztett a daganatra, amely elpusztította az eredetit. Ennek köszönhetően képes volt teljesen felépülni az állat, és úgy élte életét, mint azelőtt.

Hogyan lehetséges ez?

A nagy testű állatok kapcsán oszlassunk el egy tévhitet: azért, mert nagyobbak, a sejtjeik nem azok, csak több van belőlük. Jóval több. Sajnos azonban minél több sejtje van egy élőlénynek, annál nagyobb az esély arra, hogy valamelyik elrákosodik.
Az emberben ez a következőképpen működik. Ha egy sejt rákos lesz a sejtek reprodukciója során, akkor a test megpróbálja elpusztítani vagy elkülöníteni. Ám ha túléli egy rákos sejt a szervezet védekezését, akkor kezdődnek a gondok.

Mi a helyzet a bálnákkal és a többi állattal?

A kék bálna háromezerszer több sejttel rendelkezik, mint egy ember. Ez azt jelenti, hogy háromezerszer nagyobb a rákos megbetegedés esélye is. Éppen ezért sokkal erősebb immunrendszerének kell lennie ahhoz, hogy megtudja találni és le tudja győzni a hibás sejteket. A bálna szerencséjére éppen ez a helyzet.
A bálnákon kívül tehát az elefántok és a rinocéroszok is hajlamosak a rákos betegségekre, ám erős immunrendszerük miatt jó eséllyel le is győzik azt. A rövidebb életidejű, kis testű állatok nagyobb eséllyel lesznek rákosak, ám az immunrendszerük gyengébb. A kis testű állatok azonban rendkívül szaporák. Gondoljunk az egérre vagy a macskára, olyan sok kölykük születik egy év alatt, hogy a kihalástól nem kell tartaniuk.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.