Az interneten számos cikk és állítás kering, amelyeknek valóságalapjáról sokszor igen nehéz meggyőződni.
Számos portál, internetes újság sajnos nem veszi a fáradtságot, hogy megjelölje a forrást. Persze hiába van feltüntetve, honnan származik az információ, ha maga az információforrás sem hiteles, tudományos bizonyítékok alapján dolgozik.

A tudomány mai állása szerint hiába terjesztik sokan azt a különféle tudományosnak tűnő weboldalakon és a közösségi oldalakon, hogy a cápák valójában egyáltalán nem immunisak a rákra – írta meg a Keresztlabda weboldala. A történet azonban ennél komplikáltabb, mint hogy egy nemmel lezárjuk.

A nagy testű állatok harca a rák ellen

Az elefántok, a rinocéroszok és a bálnák, magyarán a nagy testű állatok fel tudják venni a harcot a rákos megbetegedéssel szemben. Esetükben a daganatos megbetegedések nem jelentik automatikusan azt, hogy mindenképpen el fognak pusztulni, legalábbis nem olyan fenyegető a veszély, mint például az emberek esetében. Valószínűleg ez az oka annak, hogy elterjedt az, hogy ők egy az egyben immunisak a rákra. Ez jóindulattal is csak részigazság.
A valóság az, hogy a tudósok kutatásaik során megfigyelték, hogy volt olyan bálna, amelyik tumorját úgy gyógyította, hogy mikro tumort növesztett a daganatra, amely elpusztította az eredetit. Ennek köszönhetően képes volt teljesen felépülni az állat, és úgy élte életét, mint azelőtt.

Hogyan lehetséges ez?

A nagy testű állatok kapcsán oszlassunk el egy tévhitet: azért, mert nagyobbak, a sejtjeik nem azok, csak több van belőlük. Jóval több. Sajnos azonban minél több sejtje van egy élőlénynek, annál nagyobb az esély arra, hogy valamelyik elrákosodik.
Az emberben ez a következőképpen működik. Ha egy sejt rákos lesz a sejtek reprodukciója során, akkor a test megpróbálja elpusztítani vagy elkülöníteni. Ám ha túléli egy rákos sejt a szervezet védekezését, akkor kezdődnek a gondok.

Mi a helyzet a bálnákkal és a többi állattal?

A kék bálna háromezerszer több sejttel rendelkezik, mint egy ember. Ez azt jelenti, hogy háromezerszer nagyobb a rákos megbetegedés esélye is. Éppen ezért sokkal erősebb immunrendszerének kell lennie ahhoz, hogy megtudja találni és le tudja győzni a hibás sejteket. A bálna szerencséjére éppen ez a helyzet.
A bálnákon kívül tehát az elefántok és a rinocéroszok is hajlamosak a rákos betegségekre, ám erős immunrendszerük miatt jó eséllyel le is győzik azt. A rövidebb életidejű, kis testű állatok nagyobb eséllyel lesznek rákosak, ám az immunrendszerük gyengébb. A kis testű állatok azonban rendkívül szaporák. Gondoljunk az egérre vagy a macskára, olyan sok kölykük születik egy év alatt, hogy a kihalástól nem kell tartaniuk.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.szaniteronline.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Szeretnél takarékoskodni az energiával?

Erre természetesen mindenki azt feleli, hogy persze, hiszen ki szeretne feleslegesen pénzt kiadni? Az elszabaduló energiaárak és a brutális mértékű infláció még a tehetős embereket is ugyancsak próbára teszi, hát még azokat, akik nem rendelkeznek jónak mondható jövedelemmel.

https-__glutenmenteslisztek.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

A tökéletes karácsony speciális diéta mellett is lehetséges

Igaz, hogy még csak nemrégiben köszöntött be az ősz, de mire kettőt pislogunk, már itt is lesz a december és vele együtt a karácsonyi összejövetelek, amelyeknek alapvető részét képezi az evés, és sajnos néha a túlzott mennyiségű vagy egészségtelen ételek elfogyasztása is.

https-__wagnersolar.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Ismerd meg a jövő napelemes rendszerét!

Ma már nem meglepő, hogy okosrendszerek és -megoldások vesznek minket körül, hiszen az okostelefonok mellett már számos olyan innováció teszi könnyebbé, komfortosabbá a mindennapjainkat, mint az okosotthon programok.

https-__vaszonkepszalon.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

Különleges faliképek saját kezűleg

Ha már unjuk a papírra való rajzolást vagy festést, kipróbálhatunk valami egészen újat: a vászonra való alkotást! Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, hogyan dobhatod fel otthonod általad készített vászon faliképpel, melynek garantáltan nagy sikere lesz!

Low section of woman wearing high heels

Magassarkú – négy tipp, hogyan alakítsd ki a mindennapi viseletre alkalmas cipőket

A magas sarok vonzó, csábító, szexi és nőies. Ez kétségtelen. De nem mindenható és nem egyeduralkodó! Ezt azért hangsúlyozzuk ki, mert sokan, akik nem érzik magukat jól a bőrükben, ha túlságosan magas a cipőjük sarka, szinte szégyenkeznek, és úgy vélik, hogy bizonyára kevesebbek nőiesség terén, mint a többiek. Ez azonban komoly félreértés! Pláne, hogy ma már olyan sokszínű a „sarokkínálat”, hogy gyakorlatilag bárki találhat magának olyan nagyságú, szélességű, kialakítású verziót, ami minden szempontból ideális.

alkalmi-ruha

Milyen alkalmi ruhákat érdemes viselni idén nyáron?

Az alkalmi ruhák tekintetében a férfiaknak könnyű a dolguk, hiszen egy elegáns farmer és ing, aztán már kész is az öltözék, a nőknél azonban nem ilyen egyszerű a dolog. Igaz, a 2022-es nyári divattrendek kínálatában minden stílus megtalálható, legyen az vad, kirívó vagy elegáns, a lényeg, hogy kényelmesen tudjuk hordani, lehetőleg több szezonon keresztül.

blackszerszam.hu - 2022 augusztus - LinkMarketing - 2

Megoldás váratlan helyzetekre

Ha kerültél már olyan előre nem látható helyzetbe, amikor nagyon rövid idő alatt kellett megoldanod a szituációt azért, hogy ne legyen belőle nagyobb baj, akkor tudod, hogy milyen sokat számít a felszerelés.

https-__www.codeguru.hu_ - 2022 augusztus - Cikk2

Izgalmas játékok az otthoni kikapcsolódáshoz

Szerinted is sokkal izgalmasabb a virtuális játékvilág, mint a szürke hétköznapok? Számodra a legjobb időtöltés, ha különleges karakterek bőrébe bújva megismerheted ezeket a nem mindennapi világokat? Ez esetben ez a cikk neked szól!