Az országos népszerűségnek örvendő Debreceni Virágkarnevál 2022 augusztus 15-21 között kerül megrendezésre. Bár tavaly sajnos nem volt megtartva a Karneváli felvonulás, idén nem marad el. A felvonuláson több százezer szál élővirág felhasználásával készített, közel 5 méter magas és 10 méter hosszú virágkompozíciók haladnak végig a városon. Ahogy eddig, ebben az évben is hazai és külföldi táncosok, valamint hagyományőrző csoportok kísérik a virágkompozíciókat. Jegyeket a Schaeffler lelátóra, a Kossuth téren található Metal-Sheet lelátóra és a Kölcsey Központ lelátóra lehet váltani, 7900 Ft - 13990 Ft közötti áron.

A Debreceni Virágkarnevál története

A Debreceni Virágkarnevált 1966-ban rendezték meg először, akkor augusztus 20-án, Magyarország nemzeti és állami ünnepén. A hagyomány azonban ennél is visszább nyúlik az időben: az első feljegyzések a virágkorzóról már 1905-ben készültek! A megrendezés oka pedig a Debreceni Mentő Egyesület létrehozása volt, így a június 14-én megrendezett virágkocsi-korzó bevételét egy új mentőautó vásárlására fordították. Ez a menet összesen 23 kocsiból állt, és a már a jegyek árából megvásárolt mentőkocsi is felvonult, amely a legnagyobb tapsot kapta. A virág felvonulás onnan kapta nevét, hogy a nézők is virágokat dobáltak a kocsikra, és díjazták a legszebb kocsit: Debrecen város kocsija kapta az első helyezettnek járó trófeát.

Ezután a következő felvonulásra több, mint hat évtizedet kellett várni, majd onnantól valódi hagyománnyá nőtte ki magát: minden évben megrendezésre került. 1966-ban augusztus 20-án került megrendezésre a karnevál, és vállalatok, iskolák is nevezhettek saját virágkocsi kompozíciójukkal, amelyeket a mai napig kertészekből álló zsűri díjaz. 1969-ben a bolgár testvérváros, Sumen is felvonult egy, csak rózsákból álló virágkocsival, valamint az Európai Virágszövetség is elküldte a saját kompozícióját. Mindezzel a Debreceni Virágkarnevál nemzetközi hírnévre tett szert. Ebben az évben pedig már a karnevál szépeit is megválasztották a fellépő művészek közül, amelyet Bányai Mária nyert el. Ő volt a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola női zenekarának a karmestere, és méltán nyerte el a díjat.
A következő években a Magyar Posta, különböző szakközépiskolák is részt vettek saját kompozíciójukkal, és Magyarország legnagyszerűbb népzenekarai, néptáncos együttesei léptek fel. 1973-ban már nemcsak egy napos volt a Virágkarnevál, hanem 3 napossá nőtte ki magát, később pedig a Kínából érkezett Belső-mongol néptáncegyüttes is fellépett.
A 2000-es években a betelepülő multinacionális cégek is részt vettek a felvonuláson egy-egy saját kompozícióval, mint például a Ford Autó-Eskort Kft., amely 2005-ben nyerte meg a cégek kategóriáját.

A Debreceni Virágkarnevál napjainkban

A virágkarnevál napjainkban már egy hétig tartó rendezvény, amelyre a felvonulás egy külön program. Bár tavaly a felvonulás elmaradt, a virágkocsikat meg lehetett tekinteni kiállítva.A tavalyi évet kivéve minden évben a felvonulás útvonala teljes Debrecenen át vezet, és több százezer, akár millió szál virággal készülnek a kompozíciók. A világ minden tájáról érkeznek táncosok, így bármilyen táncműfajt is kedvelünk, biztosan találunk kedvünkre való együttest. Emellett egyre több programmal bővül a Virágkarnevál, idén pedig a Nagyerdei Sörkert is újra megnyílik a látogatók előtt. Koncertek, cirkuszi mutatványosok is várhatók ebben az évben is, így érdemes kilátogatni. A dáliák, amelyeket megcsodálhatunk a virágkocsi-kompozíciókon, több éve Hollandiából érkeznek a virágkarneválra, és speciálisan erre az alkalomra ültetik el őket. Magyarországon ugyanis nincs olyan beszállító, aki ennyi virágot képes lenne szállítani.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.

https-konyhapanel.hu - 2024 február - Cikk1

A színek ereje a konyhában

A konyha nemcsak az étel elkészítésének helye, hanem egyben a családi és baráti összejövetelek hangulatos színtere is.

httpswww.skinshop.hu - 2024 január - Cikk1

A peptidek jelentősége a bőrápolásban

Sokféle újdonság akad a bőrápolás terén, az innovációkkal pedig nem mindig egyszerű lépést tartani. A peptidek is sokak számára még ismeretlenek, pedig egy kifejezetten sok kutatásnak alávetett alkotóelemről van szó.

unnamed-208

TOP-10 nagyszerű ajándék nőknek

Mivel a naptár tele van születésnapokkal, ünnepekkel és más különleges alkalmakkal egyetlen évben, mindig itt az ideje, hogy vásároljunk szeretteinknek.

https-_www.apisz.hu_ - 2024 január - Cikk2

3+1 csomagolási tipp költözéshez

Ha költözni kényszerülünk, vegyes érzések keringhetnek bennünk, hiszen bár izgatottak vagyunk az új lakhelyünk elfoglalása miatt, maga a költözés sokszor igen stresszes tud lenni.

cipoteszt.hu - 2024 január - LinkMarketing - 2

Mikor cserélj futócipőt?

Vannak, akik akkor cserélik le a futócipőjüket, amikor akciót látnak; mások akkor, ha saját bőrükön tapasztalják a kopás negatív hatásait.