Az országos népszerűségnek örvendő Debreceni Virágkarnevál 2022 augusztus 15-21 között kerül megrendezésre. Bár tavaly sajnos nem volt megtartva a Karneváli felvonulás, idén nem marad el. A felvonuláson több százezer szál élővirág felhasználásával készített, közel 5 méter magas és 10 méter hosszú virágkompozíciók haladnak végig a városon. Ahogy eddig, ebben az évben is hazai és külföldi táncosok, valamint hagyományőrző csoportok kísérik a virágkompozíciókat. Jegyeket a Schaeffler lelátóra, a Kossuth téren található Metal-Sheet lelátóra és a Kölcsey Központ lelátóra lehet váltani, 7900 Ft - 13990 Ft közötti áron.

A Debreceni Virágkarnevál története

A Debreceni Virágkarnevált 1966-ban rendezték meg először, akkor augusztus 20-án, Magyarország nemzeti és állami ünnepén. A hagyomány azonban ennél is visszább nyúlik az időben: az első feljegyzések a virágkorzóról már 1905-ben készültek! A megrendezés oka pedig a Debreceni Mentő Egyesület létrehozása volt, így a június 14-én megrendezett virágkocsi-korzó bevételét egy új mentőautó vásárlására fordították. Ez a menet összesen 23 kocsiból állt, és a már a jegyek árából megvásárolt mentőkocsi is felvonult, amely a legnagyobb tapsot kapta. A virág felvonulás onnan kapta nevét, hogy a nézők is virágokat dobáltak a kocsikra, és díjazták a legszebb kocsit: Debrecen város kocsija kapta az első helyezettnek járó trófeát.

Ezután a következő felvonulásra több, mint hat évtizedet kellett várni, majd onnantól valódi hagyománnyá nőtte ki magát: minden évben megrendezésre került. 1966-ban augusztus 20-án került megrendezésre a karnevál, és vállalatok, iskolák is nevezhettek saját virágkocsi kompozíciójukkal, amelyeket a mai napig kertészekből álló zsűri díjaz. 1969-ben a bolgár testvérváros, Sumen is felvonult egy, csak rózsákból álló virágkocsival, valamint az Európai Virágszövetség is elküldte a saját kompozícióját. Mindezzel a Debreceni Virágkarnevál nemzetközi hírnévre tett szert. Ebben az évben pedig már a karnevál szépeit is megválasztották a fellépő művészek közül, amelyet Bányai Mária nyert el. Ő volt a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola női zenekarának a karmestere, és méltán nyerte el a díjat.
A következő években a Magyar Posta, különböző szakközépiskolák is részt vettek saját kompozíciójukkal, és Magyarország legnagyszerűbb népzenekarai, néptáncos együttesei léptek fel. 1973-ban már nemcsak egy napos volt a Virágkarnevál, hanem 3 napossá nőtte ki magát, később pedig a Kínából érkezett Belső-mongol néptáncegyüttes is fellépett.
A 2000-es években a betelepülő multinacionális cégek is részt vettek a felvonuláson egy-egy saját kompozícióval, mint például a Ford Autó-Eskort Kft., amely 2005-ben nyerte meg a cégek kategóriáját.

A Debreceni Virágkarnevál napjainkban

A virágkarnevál napjainkban már egy hétig tartó rendezvény, amelyre a felvonulás egy külön program. Bár tavaly a felvonulás elmaradt, a virágkocsikat meg lehetett tekinteni kiállítva.A tavalyi évet kivéve minden évben a felvonulás útvonala teljes Debrecenen át vezet, és több százezer, akár millió szál virággal készülnek a kompozíciók. A világ minden tájáról érkeznek táncosok, így bármilyen táncműfajt is kedvelünk, biztosan találunk kedvünkre való együttest. Emellett egyre több programmal bővül a Virágkarnevál, idén pedig a Nagyerdei Sörkert is újra megnyílik a látogatók előtt. Koncertek, cirkuszi mutatványosok is várhatók ebben az évben is, így érdemes kilátogatni. A dáliák, amelyeket megcsodálhatunk a virágkocsi-kompozíciókon, több éve Hollandiából érkeznek a virágkarneválra, és speciálisan erre az alkalomra ültetik el őket. Magyarországon ugyanis nincs olyan beszállító, aki ennyi virágot képes lenne szállítani.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk